Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Op naar Europa

Correspondent Gert van Langendonck probeert met een groep Syrische vluchtelingen Fort Europa binnen te komen. Hun leider Mazen Ismail neemt ze van Turkije mee naar het beloofde land: Duitsland. Hoe komen ze daar? Wat maken ze onderweg mee? En halen ze het? Vandaag de aftrap van een serie.
De groep Syriërs voor vertrek in het Turkse Gaziantep.
De groep Syriërs voor vertrek in het Turkse Gaziantep. Foto NRC / Gert van Langendonck

De leider van de groep is de 32-jarige Mazen Ismail, die anderhalf jaar in de gevangenissen van het Syrische regime heeft doorgebracht en daar naar eigen zeggen „niet dagelijks maar drie keer per dag – ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds” werd gefolterd. De komende weken is Mazen in de eerste plaats de sympathieke en onvermoeibare leider van een groep van 45 Syriërs – onder wie achttien vrouwen en acht kinderen – die samen de lange en gevaarlijke reis naar het beloofde land, Duitsland, gaan maken.

De reis gaat via de zogeheten Balkanroute die van Turkije over Griekenland, Macedonië en Servië naar de Schengen-zone voert. De vervoersmiddelen: een rubberbootje, een ferry, trein, bus en smokkeltaxi’s en vooral heel veel stappen. De reis is niet zonder risico’s: sinds januari 2014 zijn al 123 vluchtelingen verdronken tussen Griekenland en Turkije. Dat is veel minder dan de doden die vallen tijdens de overtocht naar Italië: alleen dit jaar al bijna 2.000. Mede daarom is de zogeheten Balkanroute zo populair is geworden om Europa binnen te komen.

Waar zijn deze mensen bang voor?

040815vp_voorvertrek

De Syriërs verzamelen in de Turkse stad Gaziantep, niet ver van de Syrische grens. Waarom slaan zij op de vlucht? Wat hebben ze in Syrië meegemaakt? En waar zijn ze bang voor? Grofweg de helft van de groep komt net als Mazen uit Salamiya: een stad die al maanden wordt belegerd door Islamitische Staat. Sommigen zijn nog maar net gevlucht, soms zelfs een dag voor de reis. Ze zijn ismaëlieten, een stroming binnen de shi’itische islam. Door de terroristen van IS worden ze beschouwd als ketters. Het is een reden dat Salamiya al lang op de verlanglijst van IS staat.

De reis

Voor vertrek
Lees meer over Mazan, de samenstelling van de groep vluchtelingen en waarom ze naar Europa willen in Waarom wij naar Europa willen en
Een epische reis naar een beter leven.
Dag 1
Mijn vriend de mensensmokkelaar – of niet?
Donderdag 6 augustus 2015
Dag 2
Mazen heeft ineens wat minder vertrouwen
Vrijdag 7 augustus 2015
Dag 3
De ‘kapitein’ van de boot kon er echt niks van
Zaterdag 8 augustus 2015
Dag 4
Dit kunnen we niet aan, zegt de kustwacht
Maandag 10 augustus 2015
Dag 5
Dit is poging zeventien voor Noman (43)
Dinsdag 11 augustus
Dag 6
Een rugzak? Dan ben je vast een vluchteling
Woensdag 12 augustus 2015
Dag 7
Het is die kant op, liegt de Servische politie
Donderdag 13 augustus 2015
Dag 8
Ook bij de vluchtelingen is er racisme
Vrijdag 14 augustus 2015
Dag 9
In het Servische kamp vallen rake klappen
Zaterdag 15 augustus 2015
Dag 10
Taxichauffeurs maken misbruik van hun angst
Maandag 17 augustus 2015
Dag 11
Ze willen er zo Europees mogelijk uitzien
Dinsdag 18 augustus 2015
Dag 12
Vraag je om water, bellen ze de politie
Woensdag 19 augustus 2015
Dag 13
Vluchten naar Europa: een geweldig avontuur
Donderdag 20 augustus 2015
Epiloog
En nu begint het wachten
Europa betaalt in feite de mensensmokkelaars

(Volg op de kaart hieronder de reis van de vluchtelingen. De tekst van dit artikel gaat onder de kaart verder.)