Op naar Europa

De groep Syriërs voor vertrek in het Turkse Gaziantep.
De groep Syriërs voor vertrek in het Turkse Gaziantep. Foto NRC / Gert van Langendonck

Correspondent Gert van Langendonck probeert met een groep Syrische vluchtelingen Fort Europa binnen te komen. Hun leider Mazen Ismail neemt ze van Turkije mee naar het beloofde land: Duitsland. Hoe komen ze daar? Wat maken ze onderweg mee? En halen ze het? Op deze pagina een overzicht van de serie Op naar Europa.

De leider van de groep is de 32-jarige Mazen Ismail, die anderhalf jaar in de gevangenissen van het Syrische regime heeft doorgebracht en daar naar eigen zeggen “niet dagelijks maar drie keer per dag – ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds” werd gefolterd. De komende weken is Mazen in de eerste plaats de sympathieke en onvermoeibare leider van een groep van 45 Syriërs – onder wie achttien vrouwen en acht kinderen – die samen de lange en gevaarlijke reis naar het beloofde land, Duitsland, gaan maken.

De reis gaat via de zogeheten Balkanroute die van Turkije over Griekenland, Macedonië en Servië naar de Schengen-zone voert. De vervoersmiddelen: een rubberbootje, een ferry, trein, bus en smokkeltaxi’s en vooral heel veel stappen. De reis is niet zonder risico’s: sinds januari 2014 zijn al 123 vluchtelingen verdronken tussen Griekenland en Turkije. Dat is veel minder dan de doden die vallen tijdens de overtocht naar Italië: alleen dit jaar al bijna 2.000. Mede daarom is de zogeheten Balkanroute zo populair is geworden om Europa binnen te komen.

(Volg op de kaart hieronder de reis van de vluchtelingen. De tekst van dit artikel gaat onder de kaart verder.)

Waar zijn deze mensen bang voor?

040815vp_voorvertrek

De Syriërs verzamelen in de Turkse stad Gaziantep, niet ver van de Syrische grens. Waarom slaan zij op de vlucht? Wat hebben ze in Syrië meegemaakt? En waar zijn ze bang voor? Grofweg de helft van de groep komt net als Mazen uit Salamiya: een stad die al maanden wordt belegerd door Islamitische Staat. Sommigen zijn nog maar net gevlucht, soms zelfs een dag voor de reis. Ze zijn ismaëlieten, een stroming binnen de shi’itische islam. Door de terroristen van IS worden ze beschouwd als ketters. Het is een reden dat Salamiya al lang op de verlanglijst van IS staat.

Lees meer: over Mazan en de samenstelling van de groep in het achtergrondverhaal ‘Waarom wij naar Europa willen’.
Voor vertrek: de eerste aflevering van de serie, Een epische reis naar een beter leven

Dag 1: donderdag 6 augustus, Mijn vriend de mensensmokkelaar, of niet?
Dag 2: vrijdag 7 augustus, Mazen heeft ineens wat minder vertrouwen

Dag 4: maandag 10 augustus, Dit kunnen we niet aan, zegt de kustwacht

Dag 5: dinsdag 11 augustus, Dit is poging zeventien voor Noman (43)
Dag 6: woensdag 12 augustus, Een rugzak? Dan ben je vast een vluchteling

Dag 8: vrijdag 14 augustus, Ook bij de vluchtelingen is er racisme

Dag 9: zaterdag 15 augustus, In het Servische kamp vallen rake klappen
Dag 10: maandag 17 augustus, Taxichauffeurs maken misbruik van hun angst

Dag 11: dinsdag 18 augustus, Ze willen er zo Europees mogelijk uitzien
Dag 12: woensdag 19 augustus, Vraag je om water, bellen ze de politie

Dag 13: donderdag 20 augustus, Vluchten naar Europa: een geweldig avontuur
Slot: En nu begint het wachten en Europa betaalt in feite de mensensmokkelaars, een terugblik van correspondent Gert Van Langendonck