Duels Heerenveen, PEC en Willem II uitgesteld vanwege politie-acties

Bram van Polen van PEC Zwolle baalt na de afloop van de verloren KNVB-bekerfinale, in mei van dit jaar.
Bram van Polen van PEC Zwolle baalt na de afloop van de verloren KNVB-bekerfinale, in mei van dit jaar. Foto ANP / Ronald Bonestroo

Na de wedstrijd tussen ADO Den Haag en PSV zijn er nog drie Eredivisiewedstrijden die dit weekeinde niet doorgaan vanwege acties bij de politie. Het gaat om de seizoensopener SC Heerenveen-De Graafschap op vrijdagavond en de wedstrijden PEC Zwolle-Cambuur Leeuwarden (zaterdag) en Willem II-Vitesse (zondag).

De duels worden door de gemeentes verboden omdat het door het gebrek aan agenten onverantwoord is om ze door te laten gaan. Volgens de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer zijn er in zijn stad te weinig politiemensen om te kunnen instaan “voor de openbare orde en veiligheid rond het duel”, zo zei hij vanmorgen.

‘Politie is onmisbare partner’

Vlak na het besluit van Meijer besloot ook de gemeente Heerenveen het eredivisieduel te verbieden. Burgemeester Tjeerd van der Zwan zegt daarover op de gemeentewebsite:

“Om voetbalwedstrijden succesvol te laten verlopen, werken verschillende partijen altijd intensief samen. We hebben elkaar hierbij nodig. De politie is een onmisbare partner bij wedstrijden. Het is onverantwoord om de wedstrijd, zonder politieondersteuning, door te laten gaan.”

Vanmiddag kwam er een verklaring van locoburgemeester Berend de Vries van de gemeente Tilburg. Hij noemde het onverantwoord om de wedstrijd door te laten gaan tijdens de werkonderbreking van de politie, aldus ANP:

“Erg jammer dat de eerste wedstrijd van Willem II van dit seizoen niet door kan gaan. We hopen dat de wedstrijd alsnog op korte termijn gespeeld kan worden.”

Gisteren liet de gemeente Den Haag al weten dat het duel tussen ADO en PSV van zaterdag wordt uitgesteld als de acties van de politie doorgaan. De kans bestaat dat er nog meer duels volgen. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk of de wedstrijd tussen AZ en Ajax in Alkmaar wel wordt gespeeld.

‘Speelronde niet uitgesteld’

Toch zullen de acties geen reden zijn om de gehele speelronde uit te stellen, zo laat een woordvoerder van voetbalbond KNVB desgevraagd weten:

“We wachten even af wat er allemaal wordt besproken. We hebben nog niet nagedacht over het uitstellen van de eerste speelronde. Ik heb daar nog niemand hier over horen praten.”

In plaats daarvan gaan de getroffen clubs in overleg met de KNVB, de politie en de gemeenten om een nieuwe datum af te spreken. Van één wedstrijd is momenteel zeker dat hij doorgaat: Feyenoord – FC Utrecht. Dat komt omdat in Rotterdam agenten geen actie voeren. Met de acties hoopt de politie een beter cao af te kunnen dwingen.

Overzicht van de eerste competitieronde

Vrijdag 7 augustus
sc Heerenveen–De Graafschap – afgelast

Zaterdag 8 augustus
PEC Zwolle–SC Cambuur – afgelast
Ado Den Haag–PSV – afgelast
Roda JC–Heracles Almelo – wordt gespeeld ondanks politiestaking
Feyenoord–FC Utrecht – wordt gespeeld omdat politie daar niet staakt

Zondag 9 augustus
AZ Alkmaar–Ajax – wordt gespeeld ondanks politiestaking
FC Groningen–FC Twente – wordt woensdag bekend
NEC–Excelsior – wordt donderdag bekend
Willem II–Vitesse - afgelast

De KNVB heeft intussen in een verklaring laten weten dat de verzette wedstrijden zo snel mogelijk moeten worden ingehaald. Daarvoor wordt er gekeken naar de mogelijkheid deze wedstrijden op dinsdag 11 en woensdag 12 augustus af te werken.