Oh ja, zo ergerniswekkend was het om te typen op een typemachine

Hoe leg je aan je kinderen uit hoe een typemachine werkt? Daarvoor zouden ze het eigenlijk zelf moeten ervaren, dacht Ben Wheeler uit Hampshire. Hij maakte, in de geest van de tijd waarin ze opgroeien, een online simulator.

En hoewel typemachines bij velen nog altijd een nostalgisch, romantisch gevoel oproepen, zorgt de simulator vooral voor irritaties. Oh ja, zó was het te schrijven zonder delete-knop. En zonder dat de cursor automatisch naar een nieuwe regel springt.

Wheeler kwam op internet alleen maar typemachine-simulators tegen die niet helemaal voldeden: ze hadden allemaal die geliefde backspace-knop. Op advies van zijn zoon besloot hij er toen zelf maar een te maken. De eerste versie kostte hem een uur.

Maar daar hield het niet op. Wheeler ging verder om zijn simulator te perfectioneren. Eigenlijk: irritanter te maken in gebruik. Nu wordt de inkt na wat getyp daadwerkelijk lichter.

Er staat nog een aantal ‘verbeteringen’ op zijn wensenlijstje:

- Daadwerkelijk vastlopen als je te snel typt (en niet gewoon een letter overslaan)
- Virtuele typex
- Verschillende soorten papier

Probeer de typemachine-simulator hier.

    • Mirjam Remie