Nieuwe en nostalgische hiphophelden op Appelsap

Illustratie Jet Peters

Muziekfestival Appelsap is een begrip in de Nederlandse urban scene. Begonnen als gratis parkfestival in Amsterdam en uitgegroeid tot een betaald, toonaangevend zomerfestival dat op het gebied van het signaleren van nieuwe acts en trends een reputatie hoog te houden heeft – zo stond hiphopsuperster Kendrick Lamar al voor zijn doorbraak op de line-up van Appelsap. Dit jaar verhuist het stadsfestival naar Flevopark in verband met werkzaamheden in thuisbasis Oosterpark.

Appelsap focust zich traditioneel in de breedte op nieuwe, opkomende acts. Maar de grootste tip van dit jaar is toch het optreden van nostalgisch hiphopduo Mobb Deep uit New York, een van de belangrijkste rapacts uit de jaren negentig. Het album The Infamous van Mobb Deep is een van de belangrijkste klassiekers uit de rapscene van New York in de vorige eeuw. En ze gaan dit klassieke album volledig live vertolken, inclusief onverwoestbare krakers als ‘Shook ones’, ‘Pt. II’ en ‘Survival of the fittest’.

Ook interessant is dit jaar de flinke grime-delegatie uit Engeland op Appelsap. Het compromisloze genre, een hyperlokale mengeling van Britse elektronische muziek, Jamaicaanse dancehall, Amerikaanse hiphop en Europese dance, trekt op dit moment weer wereldwijd de aandacht. „En niemand staat daarbij zo sterk als ik”, zei de 32-jarige Skepta uit Noord-Londen dit jaar tegen deze krant. Skepta is een prominent boegbeeld van de grime en komt met zijn energieke liveshow naar Appelsap. Check ook Stormzy, een van de grote grimenamen van de nieuwe, opkomende generatie, en Mumdance & Novelist.

De grote Amerikaanse hiphopster van deze editie is Rich Homie Quan. Hij maakte naam met Young Thug – niet op Appelsap, wel 26 augustus in De Melkweg – als Rich Gang, en behoort als soloartiest met Young Thug, Future en Migos tot een lichting acts uit Atlanta die wereldwijd de richting van hiphop bepalen. Appelsap is altijd ook een feest voor de nationale rapscene en biedt daarbij een keur aan nationale acts. Headliners zijn onder meer Adje, die na een gevangenisstraf weer flink aan de weg timmert met nieuwe muziek, Sef, die binnenkort zijn nieuwe album In Kleur uitbrengt, en het project Rotjoch United van spin-in-het-web Rotjoch met onder meer rapper MocroManiac en het Haagse collectief Wilde Westen.

Op Appelsap maakt ook het project New Wave haar live-debuut. New Wave is de naam van een album dat een groep jonge nationale rappers eerder dit jaar opnam, waarbij een flinke rol was weggelegd voor Ronnie Flex, dé urban ster van zijn generatie, en rapper Lil Kleine. De zomerhit van 2015, nummer 1-hit ‘Drank & Drugs’, is van dit project afkomstig.

Op Appelsap treden de heren van ‘Drank & Drugs’ gezamenlijk op met hun grote hit en met andere rappers uit het New Wave-collectief als Bokoesam, Idaly en Lijpe. Ook het vermelden waard: het podium dat wordt gecureerd door Soulection, een platenlabel, radioshow en dj- en producerscollectief uit Los Angeles met een vooruitstrevende reputatie in de beatscene. Net als Appelsap zelf een plek bij uitstek om nieuwe acts en geluiden te ontdekken.

    • Saul van Stapele