Nepmigrant fopt media

Abdou Diouf is op de vlucht van Dakar, Senegal, naar Spanje. Op naar een beter leven. Onderweg zet hij foto’s op Instagram. Abdou bij de kapper, vluchtend in de woestijn, angstig in een roeiboot op de Middellandse Zee, en uitgelaten in Spanje.

Zijn foto’s worden opgepikt door de pers. Dioufs verhaal geeft een gezicht aan de migratie van zuid naar noord. De Britse editie van website The Huffington Post plaatst zondag een verhaal over Diouf. Mensen reageren massaal. „Open een PayPal-rekening”, schrijft iemand. „Dan geef ik je geld.” Anderen reageren afwijzend of racistisch.

Maar wie is Abdou Diouf? Onderzoek van de journalistieke site Storyful brengt niet veel meer boven dan een Instagram-account, met louter foto’s van vorige week. Op een verzoek om commentaar reageert Diouf: „Ik ben nu in Tarifa [Zuid-Spanje, red.] Mijn telefoon werkt niet goed.” Verder is er geen mailadres te vinden, geen Facebookpagina, niets.

Dan blijkt de waarheid, in de laatste foto gisteren. Abdou Saouf bestaat niet. De man die zich voordoet als een Senegalese migrant is een handbalspeler uit Barcelona. Hij werkt voor een Spaans pr-bureau. Dat vraagt aandacht voor de fototentoonstelling Getxophoto. Die zou onder meer moeten gaan over het gevaar dat wij steeds eenvoudiger wat we zien op Facebook, Instagram en andere sociale media aannemen als de waarheid.