Ik kon nog net de voetjes zien

Foto AFP
Foto AFP

De blik in zijn ogen is hartverscheurend, van de agent die net een pasgeboren leven heeft gered uit een openbaar toilet in Beijing. Bezoekers van het toilet hadden het meisje horen huilen en waarschuwden meteen de politie.

De baby was met het hoofdje naar beneden in de afvoerpijp gevallen en vast komen te zitten in de pijp. „Ik kon nog net de voetjes zien”, zei de politieagent, hier te zien op beelden van beveiligingscamera’s tegen de Beijing Times.

De baby zat zo vast dat de agent overwoog om het toilet kapot te slaan. „Dat zou te veel tijd in beslag nemen, dus ik besloot de baby met mijn handen los te trekken”, zei hij tegen de Chinese krant.

En dat lukte. De baby is meteen naar een ziekenhuis gebracht en maakt het goed. De politie is een zoekactie begonnen naar de ouders. De politie trof op het toilet bloedsporen aan, wat erop wijst dat de moeder hoogstwaarschijnlijk op die plek is bevallen en daarna is gevlucht.

In China wordt vaker afstand gedaan van zuigelingen, vanwege financiële of sociale druk. Ook de eenkindpolitiek in China leidt ertoe dat veel baby’s worden afgestaan, veelal meisjes.