Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Ik ga op vakantie en neem mee...

We gebruiken dagelijks tal van apparaten, maar welke stop je in je rolkoffer of rugzak? Welke zijn handig als je op reis bent? Tips voor een zorgeloze digitale vakantie.

Illustratie Bjorn Gort
Illustratie Bjorn Gort

Smartphone, laptop of tablet?

Tien jaar geleden moest je als je op vakantie ging nog een loodzware laptop op je rug binden. Tegenwoordig hebben de meeste mensen weliswaar kleinere en lichtere apparaten, maar ook méér. De vraag is: welk scherm neem je mee? Je smartphone, tablet of laptop?

Uit een onderzoek van Kieskeurig.nl blijkt dat 70 procent van de Nederlanders in elk geval de smartphone mee op vakantie neemt. Maar hoewel smartphones bijna alles kunnen, nemen veel vakantiegangers ook andere apparaten mee, zoals digitale camera’s, tablets en navigatiesystemen.

De laptop laten de meeste vakantiegangers thuis, maar 46 procent neemt naast de smartphone ook de tablet mee. Die glijdt moeiteloos in je tas of rugzak en is ideaal voor het lezen van boeken of het spelen van spelletjes in het vliegtuig. Daarnaast kun je er apps op installeren met informatie over de belangrijkste toeristische attracties en wandelkaarten. Vooral veertigplussers blijken op vakantie moeilijk zonder tablet te kunnen.

Nieuws lezen en e-mails verzenden zijn de belangrijkste redenen voor Nederlanders om hun tablet mee te nemen op vakantie. Het opzoeken van toeristische informatie is voor 29 procent een reden om de tablet in de koffer te stoppen. Doorwerken op de tablet doet vrijwel niemand.

Mobiel internet

Ruim 62 procent van de Nederlandse vakantiegangers zegt niet zonder wifi te kunnen op het vakantieadres, blijkt uit onderzoek van Kieskeurig.nl. Slechts 20 procent heeft er geen behoefte aan. Wifi wordt tijdens de vakantie vooral gebruikt om e-mails te lezen of WhatsApp berichtjes te versturen.

Was je vroeger aangewezen op internetcafés, tegenwoordig vind je op allerlei plekken wifi-hotspots. Steeds meer steden bieden in het centrum gratis wifi aan, en anders zijn er wel terrasjes waar je kunt zitten. Als hotels in de kamer geen gratis internet aanbieden, doen ze dat vaak wel in de lobby. Ook het gros van de verhuurde Airbnb-kamers heeft draadloos internet.

Maar wat als je altijd en overal internet wilt? De smartphone is vanwege de dure roamingtarieven (die binnen Europa nog gelden tot 15 juni 2017) helaas nog altijd geen serieuze optie, speciale vakantiebundels daargelaten. Blijf je in eigen land op de camping, dan zou je een abonnement bij aanbieders als Robin Mobile en Choozze kunnen overwegen. Die vragen circa dertig euro voor ‘onbeperkt internetten’. Buiten Nederland zit je echter vaak vast aan een datalimiet.

Nederlandse KPN-gebruikers kunnen gebruikmaken van het internationale netwerk van FON-routers, waarbij particulieren een deel van hun breedbandcapaciteit via wifi gratis ter beschikking stellen. Om FON-routers in het buitenland te kunnen gebruiken, moet je wel een deel van je eigen internetverbinding aan anderen ter beschikking bestellen. FON claimt nu meer dan 16 miljoen aansluitingen. Heb je geen KPN-abonnement, dan kun je voor zo’n dertig euro per maand gebruikmaken van het FON-netwerk.

Voor tabletgebruikers is een universele simkaart te overwegen. Apple heeft er sinds kort eentje voor de iPad. Als je meerdere landen bezoekt, hoeft de simkaart niet te worden gewisseld. De tarieven verschillen per regio, maar in de meeste landen betaal je voor 75 MB (drie dagen) tien euro, voor 400 MB (zeven dagen) vijfentwintig euro, voor 800 MB (veertien dagen) vijfendertig euro en voor 3 GB (dertig dagen) vijftig euro.

Een andere optie is om een zogeheten Mifi-router aan te schaffen. Daarin past een simkaart voor een of meerdere landen, waarna je het signaal via wifi met al je apparaten kunt delen. Deze routers zijn niet veel groter dan een pakje sigaretten en kosten een paar tientjes.

Opvallend is dat veel Nederlandse bedrijven met deze technologie aan de weg timmeren. Het Amerikaans-Nederlandse Karma levert bijvoorbeeld al enige tijd een router voor de Amerikaanse markt. Je betaalt eenmalig 149 dollar en hebt dan in alle 52 staten toegang tot 4G-internet. Stel je je netwerk open voor andere gebruikers, dan krijg je van Karma gratis datategoed.

Veilig internetten

Kijk uit met het gebruik van openbaar wifi, want echt veilig is dit niet. Een hack- er kan makkelijk een gratis toegankelijke hotspot inrichten en daarmee nietsvermoedende gebruikers lokken. Ga dus niet op het terras zitten internetbankieren.

Het Amsterdamse bedrijf Keezel zoekt momenteel via een crowdfunding-actie geld om een speciale wifi-router te kunnen maken die wél veilig is. De Keezel zet een beveiligde tunnel op naar een VPN-aanbieder. Zo wordt je dataverkeer afgeschermd en kun je allerlei blokkades omzeilen. Naast het kastje (89 dollar) betaal je voor het VPN-gebruik zestig dollar per jaar.

Landen als China staan het gebruik van Amerikaanse diensten als Gmail en Facebook niet toe; de enige manier om daaraan te ontsnappen is via VPN. Succes is echter niet verzekerd: China heeft in het verleden VPN-aanbieders al de pas afgesneden.

Stroom tappen

Tijdens de vakantie ben je doorgaans minder vaak in de gelegenheid om je smartphone of tablet op te laden. Geen nood: voor nog geen tien euro koop je een lithium-ion accu in miniformaat, die je via USB kunt opladen voordat je de deur uitgaat. Op volle capaciteit kan zo’n noodaccu een smartphone drie- tot vijfmaal opladen.

Er zijn ook schoudertassen met ingebouwde zonnepanelen. Via het stopcontact laad je zo’n batterij in vijf uur op, via het zonnepaneel duurt het dertien uur. Handig als je uren door de natuur banjert en geen stopcontact kunt vinden.

Stekkers

In het verre verleden, toen internet alleen nog via de vaste telefoonlijn werd aangeboden, zeulde je als globetrotter een zak vol telefoon- en stroomstekkers mee. Het stekkerprobleem bestaat nog altijd, maar onoverkomelijk is het niet. Op Schiphol is voor iedere uithoek van de wereld wel een passende stekker te krijgen. Reisstekkers die voor meerdere landen configureerbaar zijn lijken handig, maar zijn vaak onhandig groot. Koop liever aparte adapters voor de landen die je daadwerkelijk bezoekt.

Let er ook op dat de dikke Nederlandse aardestekkers niet geschikt zijn voor veel stopcontacten in Europese landen. Neem daarom een dunnere verloopstekker mee. Daarnaast zijn er landen met een grote verscheidenheid aan stopcontacten, zoals India, waardoor je aan één reisstekker zeker niet genoeg hebt.