Hij denkt dat er één klant onder het puin ligt

De kranen wankelden, kantelden en toen lag het nieuwe brugdeel op een winkelstraat in Alphen aan den Rijn. Meerdere panden lagen in puin. Hoeveel gewonden er zijn, kon de burgemeester nog niet zeggen.

Foto David van Dam

Ftsj! Ftsj! Opgewonden vertelt Mateusz Sawicki hoe hij zo’n twee uur eerder staalkabels hoorde losschieten. Zijn vriendin Marta Cecot zit trillend op het gras. Zij stond voor het raam van hun appartement en zag een rode bouwkraan hun kant op vallen. Ze dook weg, hoorde ruiten springen. Eenmaal op straat zagen de twee Polen dat de kraan zich in het dak van de buren had geboord.

„We werken al vijf jaar in Nederland”, zegt Sawicki. „Al onze spullen liggen in dat huis. Wat moeten we nu?” Een agente geeft het antwoord. Ze kunnen zich melden op het politiebureau, waar ze te horen krijgen dat ze in de Goede Herderkerk kunnen overnachten, waar ook slachtofferhulp is.

Het ongeval in Alphen aan den Rijn gebeurde even na vieren ’s middags, bij de plaatsing van een deel van de Julianabrug vanaf een ponton in de Oude Rijn. Het dek en twee bouwkranen kantelden en vielen over enkele panden aan weerszijden van de Hooftstraat. Meteen na het ongeval verschenen de eerste opnames op internet, van omstanders die de plaatsing van het brugdeel door bouwbedrijf Mourik wilden vastleggen.

Overal stofwolken, een ravage

Twee uur later bekomt de wijk van de schrik. Het geraas was in de hele buurt te voelen, klinkt het bij de afzetlinten. Geparkeerde auto’s op de andere oever zijn in het water beland. „Alles schudde, ik dacht dat bij ons het dak instortte”, zegt Karim El Hadidy, aan het werk bij steakhouse El Caballo. Vlak daarna zag hij omwonenden langsrennen. „Ik ben er achteraangegaan en zag overal stofwolken. Het was een ravage.”

Een woordvoerder van de brandweer meldt dat een gewonde onder het puin vandaan is gehaald. De Hooftstraat staat vol brandweer en politie, op een veldje aan de andere kant van de Oude Rijn staan twee traumahelikopters. Ook paraat zijn reddingswerkers en hulphonden van Urban Search And Rescue, die in april hielpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

Maar naar hoeveel gewonden zoeken zij? De woordvoerder van de brandweer zegt dat het tussen de zeven en twintig mensen kunnen zijn. Ook zouden omstanders een hond hebben gehoord. Het dier is van de uitbater van Used Products, een van de verwoeste winkels, en blijkt het ongeval niet te hebben overleefd.

Dit moest misgaan, dacht hij al

Het pand is vol getroffen, zegt eigenaar Natascha van Rijn. Ze vertelt dat de winkelier, haar huurder, het ’s middags al niet vertrouwde. „Hij zei: ‘Die stellage op het water is zo enorm, dat kan alleen maar misgaan’. Toen hij de hele boel hoorde kraken, heeft hij geschreeuwd dat iedereen uit de winkel moest. Hij denkt dat er nu één klant onder het puin ligt.”

Met een sjekkie in de mondhoek bespreken drie senioren de stroom aan nieuws. Ze hebben gehoord dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid al ter plaatse is. En dat in 2011 ook problemen waren met het onderhoud aan de Julianabrug. Een van de mannen zag onlangs dat een zeilschip de bouwwerkzaamheden op de Oude Rijn maar nauwelijks kon passeren.

Burgemeester Liesbeth Spies kon zes uur na het ongeval nog weinig van de onduidelijkheid wegnemen. „Met man en macht wordt gezocht naar eventuele gewonden of slachtoffers”, zegt Spies in het stadhuis. „Daar zijn nog geen feiten over te melden. De situatie ter plaatse is niet stabiel.”

Alphenaren gaan slapen bij familie

Het Openbaar Ministerie is in samenwerking met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Drie mensen hebben zich ’s middags bij de politie gemeld, zegt Kitty Nooy, waarnemend hoofdofficier van justitie. „Zij willen graag hun verhaal doen en zijn alleen als verdachte aangemerkt omdat dat ze de juridische status geeft die ze toekomt in deze complexe zaak.” Ook hebben zich volgens Nooy veel anderen gemeld die willen getuigen.

Voor enkele tientallen Alphenaren, uit de Hooftstraat en Bloemstraat, is overnachten in eigen huis niet mogelijk. Zij slapen bij familie, vrienden of in de Goede Herderkerk, waar twee wethouders informatie geven. Hulpverleners blijven zoeken in het puin. Hoelang dat duurt? Spies: „Zolang het nodig is.”