Het geraas was in de hele buurt te voelen

De hijskranen wankelden, kantelden en toen viel een brugdeel op een straat in Alphen aan den Rijn.

None
Foto Bram van de Biezen / ANP

Ftsj! Ftsj! Opgewonden vertelt Mateusz Sawicki hoe hij zo’n twee uur eerder staalkabels hoorde losschieten. Vriendin Marta Cecot zit trillend op het gras. Zij stond voor het raam van hun appartement en zag een hijskraan hun kant op vallen. Ze dook weg, hoorde ruiten springen. Eenmaal op straat zagen de twee Polen dat de kraan zich in het dak van de buren had geboord.

„We werken al vijf jaar in Nederland”, zegt Sawicki. „Al onze spullen liggen in dat huis. Wat moeten we nu?” Een agente geeft het antwoord. Ze kunnen zich melden op het politiebureau, waar ze te horen krijgen dat de Goede Herderkerk als opvang dient. Daar is ook slachtofferhulp.

Het ongeval in Alphen aan den Rijn gebeurde even na vieren ’s middags, bij de plaatsing van een deel van de Julianabrug vanaf een ponton in de Oude Rijn. Het dek en twee hijskranen kantelden en vielen over enkele panden aan weerszijden van de Hooftstraat. Meteen na het ongeval verschenen de eerste beelden ervan op internet, van omstanders die de plaatsing van het brugdeel door bouwbedrijf Mourik wilden vastleggen.

Twee uur later bekomt de wijk van de schrik. Het geraas was in de hele buurt te voelen, klinkt het bij de afzetlinten. Een geparkeerde auto op de andere oever is in het water beland. „Alles schudde, ik dacht dat ons dak instortte”, zegt Karim El Hadidy, aan het werk bij steakhouse El Caballo. Vlak daarna zag hij mensen langs rennen. „Ik ben er achteraangegaan en zag overal stofwolken. Het was een ravage.”

Een woordvoerder van de brandweer meldt dat een gewonde onder het puin vandaan is gehaald. De Hooftstraat staat vol brandweer en politie, op een veldje aan de andere kant van de Oude Rijn staan twee traumahelikopters. Ook paraat zijn reddingswerkers en hulphonden van Urban Search And Rescue, die in april hielpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

Maar naar hoeveel gewonden zoeken zij? De woordvoerder van de brandweer zegt dat het tussen de zeven en twintig mensen kunnen zijn. Ook zouden omstanders een hond hebben gehoord. Het dier is van de uitbater van Used Products, een van de verwoeste winkels, en blijkt het ongeval niet te hebben overleefd.

Het pand is vol getroffen, zegt eigenaar Natascha van Rijn. Ze vertelt dat de winkelier, haar huurder, het ’s middags al niet vertrouwde. „Hij zei: ‘Die stellage op het water is zo enorm, dat kan alleen maar misgaan.’ Toen hij de hele boel hoorde kraken, heeft hij geschreeuwd dat iedereen uit de winkel moest.”

Met een sjekkie in de mondhoek bespreken drie senioren de stroom aan berichten en geruchten. Ze hebben gehoord dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid al ter plaatse is. En dat er in 2011 ook problemen waren met het onderhoud aan de Julianabrug. Een van de mannen zag onlangs dat een zeilschip de bouwwerkzaamheden op de Oude Rijn maar nauwelijks kon passeren.

Burgemeester Liesbeth Spies, teruggekomen van vakantie, kan even voor middernacht duidelijkheid geven: bij het ongeval zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen, slechts een man raakte gewond. „We hebben het nauwelijks durven geloven”, zegt Spies.

Voor enkele tientallen Alphenaren, uit de Hooftstraat en Bloemstraat, is overnachten in eigen huis niet mogelijk. Zij slapen bij familie, vrienden of in een hotel. „De mensen die terug willen naar hun huis hebben voor ons de eerste aandacht”, zegt Spies een dag later tegen de NOS.

Het Openbaar Ministerie is in samenwerking met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Velen willen getuigen. Drie mensen hebben zich ’s middags bij de politie gemeld, zegt Kitty Nooy, waarnemend hoofdofficier van justitie. „Zij willen graag hun verhaal doen en zijn alleen als verdachte aangemerkt omdat dat ze de juridische status geeft die ze toekomt in deze complexe zaak.”

    • Michiel Dekker