Geluk-app Happify brengt humeur naar dieptepunt

Ik begon de dag eigenlijk met een prima humeur. Maar dat is danig verpest door Happify. Happify is een app die me met dagelijkse spelletjes en oefeningetjes gelukkiger gaat maken. De app is een product van de positieve psychologie. Voorstanders van deze vijftien jaar oude stroming vinden dat psychologen zich niet enkel op narigheid als depressies en psychoses moeten richten. Ze moeten juist onderzoeken hoe positieve eigenschappen als tolerantie, optimisme en creativiteit in elkaar zitten en zijn te beïnvloeden. Daar zijn goede redenen voor: cognitieve gedragstherapie en mindfulness hebben bewezen effect op welbevinden.

Deze app niet.

Eerst moet ik een aantal vragen beantwoorden: hoe oud ik ben, of ik kinderen heb en een baan, of ik gemakkelijk pieker. Daarna krijg ik tracks op maat aangeboden. Ik mag kiezen uit ‘overwin negatieve gedachten’ of ‘ga beter om met stress’. Die laatste track wil ik. Hij is bedacht door Derrick Carpenter, lees ik, een coach die ‘high engagement lifestyles’ creëert.

Aan de bak. Van Derrick moet ik twee minuten naar een waterval kijken. Ook moet ik ballonnetjes met positieve woorden kapot prikken op mijn scherm. Awe, 50 punten. Woohoo: +20. Critical: -20. Ik voel ergernis, geen geluk.

Daarna moet ik drie geluksmomenten noteren. In het nut daarvan geloof ik wel, als er maar niet de hele tijd een banner boven stond met Save 20% off Happify Plus today only! Happify biedt veel opties, maar voor de meeste moet ik betalen. Begrijpelijk, én irritant.

Mijn humeur bereikt een dieptepunt tijdens het assessment dat „focust op mijn sterke kanten”. Ik krijg stellingen voorgeschoteld. ‘Ik hou me altijd aan mijn beloftes’. Nou, nee. ‘Ik maak altijd een taak af’. Ook niet. ‘Ik koester zelden wrok’. Hmmm. ‘Ik schep nooit op’. Oké, oké, stop maar.

Daarna mag ik van Derrick negatieve-emotiemonstertjes wegschieten. Ik krijg zin in een boek van Michel Houellebecq. Worrying is a waste of your intelligence, propageert de website. Nou, Happify ook.

    • Carola Houtekamer