Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Explosie bunker Hamburg: tientallen gewonden

Door een explosie in een bovengrondse bunker in Hamburg zijn ruim twintig gewonden gevallen. De ontploffing vond plaats toen brandweerlieden een brand aan het blussen waren.

Hulpdiensten op de locatie van de brand in Hamburg.
Hulpdiensten op de locatie van de brand in Hamburg. Foto EPA / Daniel Bockwoldt

Door een brand en een explosie in een voormalige bovengrondse bunker in Hamburg zijn 43 gewonden gevallen. Dat melden Duitse media. In het pand lagen vaten etherische olie opgeslagen. Twaalf gewonden zijn brandweermannen. Veel mensen zijn behandeld voor rookvergiftiging, kneuzingen en botbreuken, negentien zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Brandweer

Vanmorgen rond half vijf brak brand uit in een timmerwerkplaats in het gebouw. Toen de brandweer aan het blussen was, vond rond zeven uur de ontploffing plaats. Het is nog niet duidelijk wat die ontploffing heeft veroorzaakt.

De brandweer probeerde de brand te blussen door het gebouw te laten overstromen met schuim. Toen dat mislukte, zijn brandweermannen met ademhalingsuitrusting het gebouw in gegaan om het bluswerk voort te zetten.

De huizen in de omgeving van de bunker zijn ontruimd, zo’n zestig buurtbewoners van het stadsdeel Rothenburgsort zijn geëvacueerd. Twee verdiepingen in het pand, dat volgens de publieke omroep NDR stamt uit de Tweede Wereldoorlog, werden gebruikt voor de opslag van olie.

Het stadsdeel Rothenburgsort in Hamburg, waar de brand plaatsvond: