Wetenschap

Even appen onderweg? Daar ga je raar van lopen

foto AP

Onderweg naar huis nog even gauw een mailtje beantwoorden, een foto appen of een sms’je versturen. Je doet het waarschijnlijk dagelijks. En je hebt vast ook weleens gemerkt dat je wat langzamer beweegt terwijl je naar je scherm tuurt en soms bijna tegen een ander (of een lantaarnpaal) aanloopt.

Nu hebben Amerikaanse en Britse wetenschappers het smartphone-loopje ook daadwerkelijk in kaart gebracht. De meeste mensen treuzelen meer als ze op hun telefoon kijken, zwalken en zetten kleinere stappen. Maar ze zijn ook voorzichtiger dan de wetenschappers hadden voorspeld.

Hindernisparcours

Onderzoekers van de Texas University A&M en de University of Bath lieten een groep van dertig proefpersonen rondjes lopen over een hindernisparcours met obstakels die je buiten op straat ook tegenkomt. Denk: stoeprand, trap, andere mensen.

Het hindernisparcours - Foto PLOS ONE

Het hindernisparcours - Foto PLOS ONE

Na een rondje zonder telefoon werd hen gevraagd een tweede te lopen, dit keer verzonken in het tikken van een bericht. In een derde en laatste ronde moest er tussen alle communicatie door ook een simpele wiskunde-quiz gedaan worden via een app op de telefoon. Speciale bewegingscamera’s legden de hele route vast. Liep iemand ergens tegenaan, dan werd dat genoteerd als potentieel struikelmoment.

Wat blijkt?

Staren naar een smartphone doet aparte dingen met ons loopgedrag, stellen de onderzoekers. We gaan allereerst treuzelen: de proefpersonen deden beduidend langer over het parcours mét een telefoon in hun handen dan zonder. Ook zetten ze meer en vooral kleinere stappen, bleven ze langer met twee voeten op de grond staan en zwalkten ze merkbaar heen en weer. Een trap of stoeprand gaan we al append erg zorgvuldig te lijf: de deelnemers tilden hun voeten onnodig hoog op om ergens op of overheen te kunnen stappen.

Botsingen bleven, tegen de hypothese van de wetenschappers in, veelal uit. Doordat we automatisch heel voorzichtig gaan lopen, zijn we in staat al berichtjes versturend toch veilig te bewegen, zonder te struikelen.

Nieuw is dit type onderzoek naar de effecten van smartphonegebruik op beweging niet. Zo concludeerden Australische wetenschappers vorig jaar al dat lopend met je telefoon spelen je evenwicht in de war brengt. Proefpersonen liepen toen echter in een rechte lijn, in plaats van een parcours met bochten en obstakels af te leggen.

Spelen we daar binnenkort op in?

En dan is er nog de dagelijkse praktijk. Want los van het feit dat het er wat knullig uitziet, kan een treuzelende smartphone-staarder op straat ook behoorlijk irritant zijn.

In Washington werd vorig jaar bij wijze van sociaal experiment een speciaal smartphone-wandelpad op de weg geschilderd door National Geographic Channel.

Een lokale telecomwinkel in Antwerpen kopieerde het idee onlangs, als reclamestunt. Tot grote ontevredenheid van de burgemeester, die vond dat het bedrijf de wet had overtreden door zomaar een pad op straat te schilderen.

In mei besloot minister Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) dat appen en bellen op de fiets in Nederland toegestaan blijft. Een smartphone-pad ontbreekt vooralsnog.