Eindelijk media-aandacht: ‘Unilever, ruim je rotzooi op in India’

Unilever maakte thermometers in het zuiden van India. Het kwikafval heeft het nog steeds niet voldoende opgeruimd, volgens milieuorganisaties. Een anti-campagne krijgt na bijna vijftien jaar wereldwijde media-aandacht.

Screenshot videoclip / Jhatkaa

Eindelijk krijgen activisten in India wereldwijde media-aandacht. De boodschap: een thermometerfabriek van Unilever, die in 2001 werd ontmanteld, vervuilt nog steeds de omgeving in het zuiden van India met giftig kwik. Bovendien hebben de voormalige werknemers nog steeds geen compensatie gekregen voor hun gezondheidsklachten.

Nu ontdekten de actievoerders de kracht van sociale media.

De Indiase organisatie Jhatkaa schakelde rapper Sofia Ashraf in, in een volgende poging om aandacht te vragen. Op de klanken van het popnummer Anaconda van de bekende artiest Nicki Minaj maakte Ashraf haar eigen vernietigende tekst.

Unilever came and left devastation
As they exposed the land to contamination

By the way, what’d they say?
That their factory was safe as day
They don’t trust a word of what the workers say

This is real
Prolonged exposure got many men killed
There’s children born seriously ill
The environment is polluted still
Now that’s some toxic shit

De video Kodaikanal Won’t is inmiddels ruim een miljoen keer bekeken en haalde wereldwijd de media, van de New York Times tot de Huffington Post.

Milieuvervuiling en gezondheidsgevaar

De fabriek was van Hindustan Unilever Limited, dat eigendom is van Unilever, en sloot in 2001. De productie van thermometers paste niet meer bij de kerntaak van Unilever, besloot het bedrijf begin deze eeuw. En ja, de protesten van milieuorganisaties speelden ook een rol bij de sluiting.

De voormalige werknemers schrijven tientallen doden toe aan de vervuiling bij de fabriek. Een lokale milieuorganisatie rapporteerde vorige maand hoge concentraties kwik in planten en in de grond van het omliggende gebied.

Ashraf was al eerder betrokken bij maatschappelijke campagnes. In 2008 maakte ze het nummer “Don’t Work for Dow” waarin ze kritiek uitte op Union Carbide vanwege zijn reactie op de giframp in het Indiase Bophal 1984.

Kodaikanal, Zuid-India:

Update 17.09 uur: Unilever laat in een reactie weten dat de veiligheid van werknemers de ”grootste prioriteit” is. Unilever verwijst naar verschillende studies, waaruit zou blijken dat er onvoldoende bewijs is tussen de huidige conditie van de fabriekswerkers en hun eerdere blootstelling aan kwik in de fabrieken. Uit weer een andere studie zou blijken dat het kwik geen negatieve impact op het milieu zou hebben gehad. De criteria die zijn gehanteerd door het Tamil Nadu Pollution Control Board, één van de partijen die de zaak onderzocht en concludeerde dat er niets aan de hand was, worden aangevochten door NGO’s, waardoor de kwestie nog altijd niet is afgerond. Voor meer informatie verwijst Unilever naar deze website.

    • Menno Sedee