Eendenmossel

Vorige week spoelde op het eiland Réunion in de zuidelijke Indische Oceaan een vleugelstuk van een vliegtuig aan waarvan men onmiddellijk dacht dat het van de Boeing 777 kan zijn die op 8 maart 2014 onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing van de radar verdween. Van vlucht MH370 is niets teruggevonden.

Op foto’s van het wrakstuk is duidelijk te zien dat het begroeid is met eendenmosselen van de (grote) soort Lepas anatifera. Dit zijn geen mosselen maar kreeftachtige dieren die zich als larve middels een slurfachtige steel aan in zee drijvende voorwerpen hechten. Het ‘lichaam’ dat inderdaad wel wat op een mosselschelp lijkt, kan een lengte van zeven centimeter bereiken. De groeisnelheid bedraagt 0,55 tot 1,3 millimeter per dag, afhankelijk van de watertemperatuur. Opmeten van die eendenmosselen kan dus een indicatie geven hoe lang het vleugelstuk in zee gedreven heeft. Het is te hopen dat autoriteiten op Réunion er een groot aantal geconserveerd hebben, voordat men het wrakstuk naar Frankrijk transporteerde.

De wrakonderzoekers kunnen in Forensic Science International 247 (februari 2015) nalezen hoe Italiaanse wetenschappers op basis van eendenmosselen op de broek en schoenzolen van een aangespoeld lijk vaststelden hoelang het in zee had gedreven.

    • Kees Moeliker