Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Duitse minister van Justitie ontslaat hoofd Federaal Openbaar Ministerie

Archieffoto van de Duitse minister van Justitie Heiko Maas.
Archieffoto van de Duitse minister van Justitie Heiko Maas. Foto: AP / dpa / Bernd von Jutrczenka

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas (SPD) heeft het hoofd van het Federaal Openbaar Ministerie Harald Range (67) ontslagen in een hoog oplopende politieke affaire over persvrijheid.

‘Landverraad’

Range (67) raakte in opspraak omdat hij twee journalisten de nieuwssite Netzpolitik.org beschuldigd heeft van landverraad. De site verspreidde eerder dit jaar op basis van interne documenten van geheime diensten informatie over hoe het internet in toenemende mate zou worden gemonitord door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Eerder had ook de Süddeutsche Zeitung hierover bericht, in samenwerking met de publieke zenders NDR en WDR. Netzpolitik.org publiceerde echter ook de onderliggende stukken van de geheime dienst.

De veiligheidsdienst deed bij Range aangifte van landverraad en van het openbaar maken van staatsgeheimen. Op dat delict staat ten minste een jaar celstraf, maar in het ergste geval levenslang. Volgens minister Maas vallen de documenten echter niet onder de noemer ‘staatsgeheim’ en is de publicatie afgedekt door de persvrijheid die in de grondwet van de Bondsrepubliek is vastgelegd. Hij werd hierin gisteren bijgevallen door de minister van Binnenlandse Zaken en door bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Frontale aanval

Range werd overladen met kritiek van parlementariërs van de sociaaldemocratische regeringspartij SPD, waartoe ook Maas behoort. De linkse oppositiepartij Die Linke eiste zijn aftreden. Verschillende parlementariërs van regeringspartij CDU/CSU daarentegen spraken hun steun uit voor Range en het handelen van het OM.

Range koos vanochtend voor een frontale aanval op Maas. Hij verweet de minister van Justitie politieke invloed uit te oefenen en de onafhankelijkheid van de rechtspraak in gevaar te brengen. De opvolger van Range, die sowieso binnen enkele maanden met pensioen zou gaan, is de Beierse procureur-generaal Justitie Peter Frank.

Met het vertrek van Range is de affaire waarschijnlijk nog niet ten einde. De Berlijnse politicoloog Hajo Funke zei in een reactie op de actualiteitenzender Phoenix dat er nog meer politieke verwikkelingen te verwachten zijn.