DSM: 2015 wordt ‘minder beter’ dan eerder verwacht

Concern heeft nieuwe divisies ‘nutrition’ en ‘performance materials’ bijna rond

Meer omzet, meer winst. Maar liefst 27 procent meer, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. En toch was topman Feike Sijbesma van DSM vanochtend uiterst voorzichtig. „Alle hens aan dek”, zei hij bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Want een aanzienlijk deel van de goede resultaten van het materialen- en ingrediëntenconcern is toe te schrijven aan gunstige wisselkoersen. En de vooruitzichten voor de rest van 2015 zijn niet super.

Sijbesma noemde een paar punten van zorg. De economie groeit niet zo hard als gehoopt. Daardoor groeit de middenklasse in opkomende landen als Rusland, China en Brazilië niet zo hard – de doelgroep die graag geld besteedt aan gezondheid en schoonheid, auto’s en mobieltjes. Ook blijven de prijzen voor vitamine E, een belangrijke inkomstenbron van DSM, hardnekkig dalen. Al kan DSM „wél met deze prijzen leven” en kleine Chinese concurrenten niet.

Daarnaast is het voordeel van lage grondstofprijzen dat DSM nu heeft maar tijdelijk. Klanten zullen al gauw minder willen betalen. En de wisselkoersen pakken de rest van 2015 wellicht minder gunstig uit dan verwacht. Al met al geen reden om de verwachting dat 2015 beter zal zijn dan 2014 bij te stellen, zei Sijbesma. Maar 2015 zal wel iets minder beter zijn.

De punten van zorg zijn redenen om nog strenger naar de kosten te kijken. Sijbesma kondigde aan dat hij eind deze maand met een reorganisatieplan voor het ondersteunend personeel wereldwijd komt. In november volgt een kostenreductieprogramma voor de levensmiddelentak.

Wat nu geen prioriteit heeft, is het opkopen van bedrijven, zei Sijbesma. DSM, met zo’n 25.000 werknemers en een jaaromzet van circa 10 miljard euro, wil juist versimpelen. Meer specialistische producten, weg met de bulkchemie.

De twee grote divisies in het bedrijf heten nu nutrition, die geurstoffen, conserveringsmiddelen en vitamines en enzymen voor mens en dier maakt, en performance materials, die specialistische materialen voor onder meer auto’s, verpakkingen en smartphones maakt. Wat niet onder die twee kopjes valt, moet weg.

Dat doet het bedrijf voortvarend, zegt beursanalist Patrick Roquas van de Rabobank. Hij wijst erop dat DSM de fabrieken die caprolactam, acrylonitriel en harsen maken – allemaal bulk – in een nieuw bedrijf heeft gestopt, waarin het private equity-fonds CVC Capital 65 procent van de aandelen heeft.

Ook wil het DPx naar de beurs in de VS brengen. DPx is een fusie tussen de farmaceutische poot van DSM en het Amerikaanse Patheon. DSM is voor bijna de helft eigenaar. Roquas: „Die beursgang kan veel geld opleveren.”

    • Carola Houtekamer