Dopingautoriteit verwacht niet dat in Nederland nu een beerput opengaat

Dopingtesten

Geen paniek bij Herman Ram en Nederlandse atletiekbond na onthulling bloedwaarden.

None
Foto Thinkstock

Negen van de 23 deelnemers aan de WK atletiek in Beijing later deze maand hebben ooit afwijkende bloedwaarden gehad, zo meldde het Noordhollands Dagblad gisteren. Zorgen bij Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie? Nee, want hij weet: afwijkende bloedwaarden kunnen een mogelijke indicatie geven voor dopinggebruik, maar vormen geen sluitend bewijs.

Dus is Roskam ook niet geïnteresseerd in de negen Nederlandse namen. „Ik weet niet om welke atleten het gaat en dat boeit me ook totaal niet. Ik zou niet bij ze durven navragen hoe het komt dat de bloedwaarden afwijken.”

In de slipstream van de onthulling van de Duitse nieuwszender ARD en de Britse krant The Sunday Times – 800 internationale atleten zouden in de periode tussen 2001 en 2012 verdachte bloedwaarden hebben gehad – komen ook de Nederlandse atleten onder een vergrootglas.

Maar verwacht geen crisissfeer op het bondsbureau van de Atletiekunie in Arnhem. Tien minuten ging het gisterochtend in de marge van een gepland overleg met coaches in aanloop naar de WK over de vermeende afwijkende bloedwaarden bij de Nederlandse atleten. Niet langer.

Roskam waakt voor te voorbarige conclusies over dopinggebruik. „Je moet oppassen dat schone en integere sporters niet in een verdachtenbankje worden geplaatst.”

1 Hoeveel Nederlandse atleten worden genoemd?

Er zijn twee cijfers. De eerst komt uit een tabel van The Sunday Times, afgelopen weekend: bij elf procent van de bloedtests bij Nederlandse atleten zouden „abnormale” bloedwaarden zijn geconstateerd. Met dat percentage staat Nederland gedeeld dertiende in de lijst, samen met een ‘probleemland’ als Kenia, dat worstelt met dopinggebruik onder marathonlopers.

Tweede cijfer is van het Noordhollands Dagblad, dat over de bloedtesten zegt te beschikken: 71 Nederlandse atleten zouden in de periode tussen 2002 en 2012 in totaal 142 afwijkende bloedwaarden hebben gehad. Onder hen de eerder genoemde negen WK-gangers.

2 Verdachte bloedwaarden, wat zegt dat precies?

Daar zit de crux. Afwijkende bloedwaarden kunnen mogelijk duiden op dopinggebruik, maar het vormt geen direct bewijs. De verdachte bloedwaarden kunnen ook ontstaan door andere oorzaken: infecties, hoogtetrainingen, medicijngebruik, bloedarmoede door menstruatie en extreme inspanningen. „Ik kan zo tien Nederlandse atleten noemen die structureel op hoogtestage gaan of structureel ongesteld worden”, zegt Roskam. Oftewel: een afwijkende bloedwaarde maakt je niet meteen verdacht.

Hoe vaak komt het voor dat andere oorzaken dan dopinggebruik reden zijn voor afwijkende bloedwaarden? „Heel vaak, maar cijfers ken ik niet”, zegt Herman Ram, directeur Nederlandse Dopingautoriteit. Bovendien is door de geraadpleegde anti-dopingdeskundigen bij de ARD en in The Sunday Times niet duidelijk gemaakt waar precies de grens ligt voor ‘abnormale waarden’, vindt Ram.

3 Heeft dit gevolgen voor de Nederlandse atleten bij WK?

Nee, voorlopig niet. Ram gaat de Nederlandse bloedwaarden bij de internationale atletiekfederatie IAAF opvragen. Hij verwacht dat eventueel vervolgonderzoek naar de Nederlandse atleten „marginaal” zal zijn. „Er is geen reden te denken dat er een beerput open gaat rond de WK-gangers.”

4 Neemt de druk op de internationale atletiekunie toe?

IAAF-voorzitter Lamine Diack noemt de onthullingen een „grap”. De Keniaanse Nederlandse langeafstandsloopster Lornah Kiplagat twitterde: „Ik ben geschokt dat de IAAF de dopingbeschuldigingen zo makkelijk opneemt. Ze maken zich zorgen over het lekken, niet over het ware probleem.”

    • Steven Verseput