Doorgang muziekfestival Appelsap onzeker

Portret van rappers Ronnie Flex en Lil Kleine die zullen optreden tijdens het Appelsap festival. Het tweetal scoort een zomerhit met hun nummer Drank en Drugs. Foto ANP/Kippa/Jeroen Jumelet

De doorgang van het urban muziekfestival Appelsap aanstaande zaterdag in het Flevopark in Amsterdam-Oost staat op losse schroeven. De Vereniging Vrienden van het Flevopark heeft vanmiddag in een kort geding proberen te voorkomen dat het festival, met de Amerikaanse rapacts Mobb Deep, Rich Homie Quan, de Britse grime-naam Skepta en veel namen uit de nationale rapscene zoals Ronnie Flex en rapper Lil Kleine, doorgaat.

Morgenochtend doet de rechter uitspraak. De festivalvergunning is al maanden geleden door Appelsap, dat dit jaar vanwege werkzaamheden in het Oosterpark uitwijkt, aangevraagd. Stadsdeel Oost verstrekte die toestemming - “voor levende en elektronische muziek” - pas op 23 juli, en noemt het festival op die locatie een “eenmalige uitzondering”. De Vereniging Vrienden van het Flevopark hoopt dat de bestuursrechter via een voorlopige voorziening beslist of het verlenen van de vergunning voor Appelsap terecht is. Gevreesd wordt dat dit de opmaat is naar nog veel meer grote evenementen.

Vrees voor onherstelbare schade

De tegenstanders denken dat het festival, dat zaterdag 15.000 bezoekers verwacht, onherstelbare schade aan het park zal aanrichten en dat het karakter van het park wordt aangetast. De vereniging uit zorgen over het geluidsniveau, met name over de zware bassen die zullen dreunen op het festival. Dat is een belasting voor de ecologie. Het festival vindt midden in het broedseizoen plaats. Volgens de advocaat van het festival is er ruimschoots onderzoek – een ecologische scan - gedaan naar de flora en fauna tijdens, voor en na evenementen.

Daarnaast wordt het park gezien als een onveilige feestlocatie. Zo wordt de enige ingang van het Flevopark, een tunnel bij de Insulindeweg, als een veiligheidsgevaar gezien. Het festival vertrouwt op een ‘doortimmerd’ veiligheidsplan. Appelsap heeft de opbouw intussen stilgelegd. De organisatie zegt rondom het kort geding geen uitspraken te willen doen en de uitspraak van de rechter morgenochtend met vertrouwen tegemoet te zien. Het festival heeft inmiddels zes ton aanbesteed en zegt failliet te gaan als de komende editie niet doorgaat. Het is niet verzekerd voor die kosten.

    • Amanda Kuyper