Door politiestaking geen PEC-Cambuur, ADO-PSV

De voetbalwedstrijd PEC-Cambuur gaat niet door wegens de aangekondigde politiestaking. Dat heeft de gemeente Zwolle vanochtend bekendgemeekt. Ook ADO Den Haag-PSV zal afgelast worden, al maakt de gemeente Den Haag het niet doorgaan van die wedstrijd voorwaardelijk aan of de politiestaking rond de eredivisiewedstrijden daadwerkelijk doorgaat.

Beide gemeenten komen na overleg met de politie en het OM tot de conclusie kwam dat in geval van werkonderbreking van de politie het onverantwoord is om de eredivisiewedstrijden door te laten gaan. „Zonder de noodzakelijke inzet van de politie kan ik niet instaan voor de openbare orde en veiligheid rond het duel”, aldus de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer in een persbericht.

Den Haag gaat niets ondernemen om de politieacties te stoppen. „Dat ligt helemaal bij de bonden en bij minister Van der Steur”, zei een woordvoerster maandag. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft vorige week gezegd een gang naar de rechter te overwegen als blijkt dat de openbare orde en de veiligheid door de acties in gevaar komen.

De politiebonden kondigden vorige week aan dat agenten gaan staken bij acht van de negen wedstrijden tijdens de eerste speelronde van de eredivisie. Die begint vrijdag met de wedstrijd Heerenveen-De Graafschap. Uitzondering daarop is de wedstrijd Feyenoord-FC Utrecht zaterdag in Rotterdam. Feyenoord werd eind vorig seizoen al getroffen door een staking. (ANP, NRC)