Donker en licht

Twee Israëlische jazzartiesten, een bassist en een trompettist, dragen dezelfde naam: Avishai Cohen. Dat levert soms verwarring op in concertprogrammering. Zeker nu de jongste, de bebaarde trompettist uit Tel Aviv, de laatste jaren ook internationaal naam maakt met zijn gevoelvolle jazz. Eerst viel Cohen op in het trio met zijn zus Anat (saxofoon, klarinet) en broer Yuval (saxofoon). Op het album Dark Nights maakt hij met zijn eigen trio Triveni, in sommige nummers uitgebreid met gastspelers als pianist Gerald Clayton, onderscheidende, geraffineerde jazz met een warm geluid en een uitstekende timing. Cohen levert meeslepende melodieuze trompetlyriek met lange noten, bijna stilstaande klanken of spannende versnellingen. Het is jazz van donker en licht, met songs als ‘Old Soul’ als hoogtepunt.

    • Amanda Kuyper