Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Schadegevallen Groningen eindelijk afgenomen

De afgelopen maanden is het aantal schadegevallen in het Groningse aardbevingsgebied dat binnenkwam bij de Nederlandsche Aardolie Maatschappij (NAM) gehalveerd, meldt RTV Noord. Volgens nationaal coördinator Hans Alders daalde dit van zo’n tweehonderd naar minder dan honderd gevallen.

De NAM kreeg kritiek te verduren omdat het er lange tijd niet in slaagde om deze zaken af te handelen, schrijft de Telegraaf. Dat betekent overigens niet dat het de organisatie voor de wind gaat. De moeilijkste schadegevallen liggen nog op de plank. Alders: “De NAM heeft zelf beloofd dat dit voor het eind van het jaar gefikst is. Wij zullen de NAM daar aan houden”.

De gaswinning in Groningen veroorzaakte de afgelopen tijd steeds meer en zwaardere aardbevingen, waardoor huizen beschadigd raken en mensen zich onveilig voelen. Daarom beperkte minister Kamp eerder dit jaar de gaswinning.

Dure biertjes van Heineken doen het goed

De goede halfjaarcijfers van Heineken laten vooral zien dat de brouwer heel goed is in het verkopen van duur bier, schrijft de Volkskrant. Zoals verwacht is de afzet ook verplaatst van buiten Europa en Noord-Amerika naar Midden- en Oost-Europa. In Nederland daalt de populariteit van Heineken, meldde NRCQ gisteren al in afwachting van de cijfers.

De omzetgroei van Heineken buiten Europa en Noord-Amerika is deels te wijten aan de strategie van Heineken. Het merk probeert actiever speciaalbieren en bieren met frisdrank te verkopen. De Volkskrant citeert Robert Jan de Vos, analist bij ABN Amro:

“De gehele bierplas nam in Rusland misschien wel met 10 procent af, maar het verdient in de grote Russische steden veel op zijn dure merken. Die strategie is voor Heineken zeer succesvol”.

Kredietwaardigheid EU krijgt kleine deuk

Het vertrouwen van Standard & Poor’s (S&P) in de Europese Unie is gedaald, meldt RTL Nieuws. De kritiekbeoordelaar veranderde de vooruitzichten van de EU van stabiel naar negatief naar aanleiding van de Griekse crisis en het groeiende gevaar van een Brexit.

De verklaring van S&P:

Our expectation that the EU will provide first-loss guarantee support for financing connected to the Juncker Plan further downward pressure on the average weighted rating on net budgetary contributors to the EU, as indicated by our negative outlooks on the second- and third-most important sovereign contributors, the U.K. and France (Germany is the largest contributor); and the EU’s repeated use of its balance sheet to provide higher-risk financing to EU member states (most recently including Greece), without the member states’ paying in capital.

Volgens RTL Nieuws bestaat de kans dat de EU door deze beslissing van S&P de huidige AA+ status kan verliezen. Dat beïnvloedt het gemak waarmee lidstaten geld kunnen lenen.

    • Hans Klis