Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Derk Sauer stapt op als directeur van Russisch multimediabedrijf RBK

De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer stapt op als directeur van het Russische multimediabedrijf RBK. Hij wordt adjunct-directeur bij de Oneksim Groep, het financieringsfonds van de oligarch-industrieel Michail Prochorov dat RBK bezit.

Archieffoto van Derk Sauer uit 2007.
Archieffoto van Derk Sauer uit 2007. Foto: ANP / Evert Elzinga

De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer, die in de jaren negentig in Rusland tijdschriften als Cosmopolitan tot bloei bracht, stapt op als directeur van het Russische multimediabedrijf RBK. Hij wordt adjunct-directeur bij de Oneksim Groep, het financieringsfonds van de oligarch-industrieel Michail Prochorov dat RBK bezit. In die nieuwe managementfunctie bij de Oneksim Groep kan Sauer indirect betrokken blijven bij de onderneming.

Politieke kwestie

Het feit dat de ‘buitenlander’ Sauer leiding gaf aan een Russisch mediabedrijf, was afgelopen maanden een politieke kwestie geworden. RBK - een afkorting van ‘Rosbiznesconsulting’ - verzorgt een van de grootste nieuwssites in Rusland en exploiteert ook een televisiekanaal dat populairder wordt naarmate de andere zenders gezagsgetrouwer berichten. Parlementariërs uit de Doema, onder wie de radicale rapaljenationalist Vladimir Zjirinovski, eisten daarom zijn ontslag. Het kon niet zo zijn dat een Nederlander actief was in de Russische media, aldus Zjirinovski, die ook verlangde dat de “revolutionair” Sauer het land zou worden uitgezet.

Zjirinovski verweet Sauer dat RBK alleen critici van het huidige Russische regeringsbeleid aan het woord laat. „Elke dag druppelen er zo leugens door”. Sauer heeft “schadelijke invloed”, aldus Zjirinovski. Een andere politicus ensceneerde voor het kantoor van RBK kleine betogingen tegen Sauer.  Volgens dit Doemalid voor regeringspartij Verenigd Rusland is Sauer “een burger van de NAVO”, wier hoofdtaak het is crises en sancties over Rusland te verspreiden. Het is onacceptabel dat hij “leiding geeft aan een medium voor de zakenwereld”, zei deze parlementariër.

Functie Sauer wordt opgeheven

Tot nu toe heeft eigenaar Prochorov, in 2012 een van de onsuccesvolle tegenkandidaten van Poetin bij de presidentsverkiezingen, niet toegegeven aan de pressie van Zjrinovski en anderen. Door Sauer van dochterbedrijf RBK over te plaatsen naar moederconcern kan hij echter wel de indruk wekken dat het multimediabedrijf RBK niet meer door een buitenlander wordt geleid. De functie die Sauer vervulde, wordt namelijk opgeheven.

De journalistieke leiding ligt nu eenduidig bij de hoofdredacteur, een Russische journaliste die Sauer heeft aangetrokken nadat de Nederlander in 2012 directeur was geworden bij RBK.

Sauer was van maart 2010 tot februari 2015 voor 9 procent eigenaar van NRC Media.