De rechter die ‘aardig gevonden wil worden’

Wie: Jacqueline Dubois

Geboortejaar: 1956

Wat: Rechter

Waar: Kijken in de Ziel (NTR)

Ben je liever aardig of rechtvaardig? Geen moeilijke keuze. Althans, niet voor de meeste rechters. Maar Jacqueline Dubois, familie- en jeugdrechter in Haarlem, twijfelt erover.

Dubois is een van de twaalf rechters die aan het woord komt in de eerste drie afleveringen van de zesdelige interviewserie Kijken in de Ziel (NTR) van journalist Coen Verbraak. In het dagelijks leven behandelt Dubois vooral echtscheidingen en alimentatie- en boedelverdelingen, daarvoor werkte ze onder andere als jeugdrechter en als advocaat bij het Amsterdamse advocatenkantoor Höcker, Spigt en Doeleman. Verder is Dubois persrechter: ze verscheen bij Pauw & Witteman (VARA) om te praten over Holleeder en maakte een uitlegvideo over de Klimop-vastgoedfraudezaak.

In Kijken in de Ziel spreekt de meerderheid van de geïnterviewde rechters voornamelijk over gerechtelijke dilemma’s – een écht beeld van hun karakter krijgen we niet. Dubois is daarentegen verrassend persoonlijk. Ze wil „aardig gevonden worden” en voelt zich „niet altijd gehoord of gezien”. „Wat ik vind doet er niet zo veel toe, dat idee heb ik. Misschien dat ik daarom dit werk ook wel zo fijn vind. Hier mag ik zeggen wat ik vind. […] Het is een soort erkenning: wat ik vind, mag er zijn.”

Eerlijk en openhartig, zo lijkt het. Sympathiek ook. Maar hoe slim is het om in je rol als rechter zoiets te zeggen op tv, in een functie die onpartijdigheid en onafhankelijkheid vereist? Moet je dan niet zo neutraal mogelijk zijn? „Een rechter zit er niet om ‘aardig gevonden te worden’”, schrijft docent-onderzoeker Rechtswetenschap Claudia Bouteligier van de Universiteit Leiden op Twitter. „En dat ook nog op tv durven zeggen…"

Wat betekent zo’n interview voor je imago in de rechtszaal? Rechter ben je immers voor het leven. „Wat een verschil in denken”, twitterde WNL-presentator Leonie ter Braak terecht, „je moet echt mazzel hebben om de juiste te treffen.” Geen prettig idee.

Het mediaoptreden mag dan onconventioneel zijn, het getuigt ook van moed. Dubois leek tot nu toe de enige bij wie Verbraak écht even in de ziel kon kijken.

Of wilde ze gewoon aardig zijn?

    • Sterre van der Hee