Aanslag op regeringscriticus

In de Burundese hoofdstad Bujumbura is gisteravond de vooraanstaande mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa, neergeschoten. Hij raakte zwaargewond. De aanslag volgt op de moord zondag op ex-veiligheidschef Adolphe Nshimirimana, vertrouweling van president Pierre Nkurunziza. Het geweld in Burundi is opgelaaid nadat Nkurunziza dit voorjaar aankondigde zich herkiesbaar te stellen voor een derde ambtstermijn, in strijd met de grondwet. Hij werd vorige maand herkozen bij verkiezingen die volgens de VN vrij noch geloofwaardig waren. Mogelijk is de aanslag op mensenrechtenactivist Mbonimpa een vergelding van de moord op generaal Nshimirimana. Maar er zijn ook tekenen van toenadering in een poging een burgeroorlog te voorkomen. Vorige week werd oppositieleider Agathon Rwasa met steun van de regeringspartij gekozen tot vicevoorzitter van het parlement, ondanks zijn eerdere oproep de verkiezingen te boycotten. (NRC)