Burgerjournalistiek

De vraag die me bezighield was of ik, als zich voor mijn neus een ramp voltrok, ook meteen de iPhone zou trekken om de gebeurtenissen te filmen. Toen er laatst wat brandweerwagens voorbijkwamen – volgens Hart van Nederland is er in onze buurt een pyromaan actief – had ik dat ook al bijna gefilmd.

Toen ik iets na 17.30 uur met mijn neus in het nieuws uit Alphen aan den Rijn viel, zag ik veel amateurbeelden van omvallende bouwkranen die in huizen vielen. Het Extra NOS Journaal hing zelfs van de burgerjournalistiek aan elkaar. Weer die bouwkranen die met brugdeel en al omvielen, sommige met het gegil of het commentaar van de makers erbij – „Het is hier helemaal mis, he-le-maal mis. Let goed op” – waarbij op de achtergrond weer andere mensen te zien waren die ook probeerden om het ongeluk zo goed mogelijk in beeld te brengen.

Hoe werkte dat? Gingen die mensen na het filmen de media bellen? Zetten ze de beelden zelf op YouTube? Kregen ze wat voor de moeite?

Er waren kijkers die vonden dat die mensen niet hadden mogen filmen. Ze hadden in plaats daarvan op zoek moeten gaan naar gewonden, maar daarmee overvroeg je ze. Instortende gebouwen inlopen kon je maar beter aan deskundigen over laten.

Bij het Extra NOS Journaal mocht Kysia Hekster vanachter een speciale desk de sociale media in de gaten houden. Behalve een stukje eigen interpretatie – ze zei dat ‘we’ dit soort beelden eigenlijk alleen kenden ‘uit Nepal na een aardbeving’ – had ze niets te melden.

Het werd bijna humor toen daarna aan een van de amateurfilmers werd gevraagd, we hadden zijn filmpje al een paar keer gezien, wat hij gezien had. De man zei, hij kreeg aan het eind van het gesprekje een complimentje voor de beeldkwaliteit van zijn werk, dat hij twee hijskranen en een brugdeel had zien omvallen.

De professionals arriveerden.

Verslaggever Martijn Bink meldde ter plekke, we zagen de ravage op de achtergrond, dat er geen nieuwe bijzonderheden waren.

Even later deed de gemeente Alphen aan den Rijn een oproep aan alle ramptoeristen om vooral bij de rampplek weg te blijven zodat hulpdiensten er ongestoord hun werk konden doen. De ramptoeristen bleven weg, of keerden om. We kregen ze in ieder geval niet te zien.

Ramptoeristen die ramptoeristen filmen, misschien dat we die er bij een volgende ramp ook nog bij krijgen. Graag met socialmediadeskundige Kysia Hekster erbij om dan de beste tweets voor te lezen.

    • Marcel van Roosmalen