Bij die digitale camera komt straks geen mens kijken

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Handgemaakt staat voor kwaliteit. Dat lijkt een logische redenering, maar het Japanse Canon wil daar vanaf. In 2018 moeten de digitale camera’s die in Japan worden gemaakt helemaal door robots en machines in elkaar gezet worden, iets wat tot nu toe niet mogelijk is. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

Om een fabriek te bouwen waar geen mensenhanden meer lenzen in elkaar zetten en knopjes bevestigen, komen juist wel weer veel mensen kijken. Vijfhonderd ingenieurs werken aan het project dat in totaal 13 miljard yen (100 miljoen euro) kost.

Canon hoopt de productiekosten met 10 tot 20 procent te drukken door de automatisering.

Chinees staatsfonds stapt in concurrent Uber

The China Investment Corporation, een Chinees staatsfonds met ruim 740 miljard dollar aan bezittingen, investeert in Didi Kuaidi Joint, de Chinese tegenhanger van Uber. Dat schrijft The Wall Street Journal vandaag.

Hoeveel CIC investeert is niet bekend. Onlangs haalde Didi Kuaidi 2 miljard dollar op. Haast belangrijker dan het geld is het signaal dat de CIC afgeeft.

Het staatsfonds belegt nauwelijks in technologiebedrijven, volgens de zakenkrant. Als het machtige fonds in een bedrijf investeert, betekent dat impliciet dat de regering het bedrijf goedkeurt. Gezien de weerstand tegen nieuwe taxi-apps ook in China, kan de steun van de overheid een belangrijke troef zijn voor Didi Kuaidi in de concurrentieslag met Uber.

Huisje op Bali? Dat wordt een dure grap

Een mooie droom is het wel: een huisje op Bali met uitzicht over de rijstvelden, een paar tempels en het geluid van de golven die op het strand aanspoelen. Nadeel? De huizenprijzen op het Indonesische vakantie-eiland stijgen hard. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Vorig jaar stegen de prijzen met 15 procent. En dat terwijl de Indonesische economie serieus aan het afkoelen is. Waar de Indonesische economie een paar jaar geleden nog met 6 procent groeide, zal dit jaar amper 5 procent groei behaald worden. Maar de interesse voor huizen, zeker op mooie plekken als Bali, blijft groot. Vooral buitenlanders, uit Europa, Australië en China, kopen vastgoed op het vakantie-eiland.

    • Melle Garschagen