Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Bekende mensenrechtenactivist Burundi neergeschoten

Pierre-Claver Mbonimpa in de hoofdstad Bujumbura in 2012.
Pierre-Claver Mbonimpa in de hoofdstad Bujumbura in 2012. Foto Frank van Beek

Een vooraanstaand mensenrechtenactivist in Burundi, Pierre Claver Mbonimpa, is maandagavond neergeschoten in de hoofdstad Bujumbura. Hij ligt op de intensive care.

Dat meldt Human Rights Watch.

Beschoten vanaf een motorfiets

Volgens de mensenrechtenorganisatie werd Mbonimpa rond 18.30 uur (lokale tijd) door een man op een motorfiets beschoten toen hij in zijn auto reed op de weg terug van zijn werk. Hij werd geraakt in het gezicht en in zijn nek en ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Wie is deze activist?

De 67-jarige Mbonimpa is oprichter en voorzitter van mensenrechtenorganisatie APRODH. Hij werd in 2014 opgepakt nadat hij op de radio opheldering vroeg over jonge inwoners van Burundi die zouden worden bewapend en getraind op militaire jeugdkampen in de naburige Democratische Republiek Congo.

Daarmee zou Mbonimpa de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Mbonimpa kwam op medische gronden vrij, maar de autoriteiten lieten de aanklachten nooit vallen. Ook dit jaar werd hij opgepakt, ditmaal omdat de activist zich verzette tegen de derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza. Veiligheidsdiensten hielden hem meer dan een dag vast.

Voormalig hoofd veiligheidsdienst ook vermoord

Afgelopen zondag kwam de rechterhand van de Burundese president Pierre Nkurunziza en hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Adolphe Nshimirimana, om bij een raketaanval op zijn auto in de hoofdstad Bujumbara.

Hij was verantwoordelijk voor de beveiliging van Nkurunziza en werd dit weekend gedood terwijl hij in zijn auto zat in Bujumbura.

Het is al maanden erg onrustig in Burundi.

Aanleiding is de aankondiging in april van Nkurunziza om voor een derde termijn als president te gaan, terwijl dit in strijd is met de grondwet van het land: daarin staat dat er een maximum van twee termijnen geldt. Op 21 juli gingen weliswaar de stembureaus open, maar de uitslag stond al vast.

Het nieuws dat Nkurunziza nog langer president zal blijven, leidde tot gewelddadige protesten in de hoofdstad.

Met name in Bujumbura vielen de afgelopen maanden tientallen doden en honderden gewonden. De Verenigde Naties meldden eind vorige maand dat 127.000 Burundezen zich in de buurlanden als vluchteling hebben laten registeren, en dat het werkelijke aantal vluchtelingen waarschijnlijk hoger is.