Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Amerikaanse maatschappijen stoppen ook met vervoer jachttrofeeën

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta Airlines en America Airlines hebben na de enorme ophef over het neerschieten van leeuw Cecil alsnog besloten te stoppen met het vervoeren van jachttrofeeën. De maatregel geldt voor de big five van Afrika: de buffel, luipaard, olifant, neushoorn en leeuw.

Een kop van een leeuw die aan het begin van de 20e eeuw werd geschoten door de toenmalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt.
Een kop van een leeuw die aan het begin van de 20e eeuw werd geschoten door de toenmalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Foto: AP / Kathy Willens

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta, America en United hebben na de enorme ophef over het neerschieten van leeuw Cecil alsnog besloten te stoppen met het vervoeren van jachttrofeeën. De maatregel geldt voor de big five van Afrika: de buffel, luipaard, olifant, neushoorn en leeuw.

Geen van de drie grote maatschappijen refereerde bij het besluit aan de enorme ophef rond Cecil. Die werd vorige maand doodgeschoten en onthoofd in Zimbabwe door een Amerikaanse tandarts, die daarvoor 50.000 dollar had betaald. Het Afrikaanse land wil de tandarts nu vervolgen.

Delta, dat de meeste vluchten van de Verenigde Staten van en naar het Afrikaanse continent verzorgt en een grote rol speelt bij het naar de VS halen van jachttrofeeën, maakte de maatregel bekend in een persbericht. Even later volgde America Airlines (dat niet naar Afrika vliegt) met een tweet.

Twitter avatar AmericanAir American Airlines Effective immediately, we will no longer transport buffalo, elephant, leopard, lion or rhino trophies.

United Airlines, dat alleen naar Nigeria vliegt, kondigde de maatregel aan via persbureau Bloomberg.

De Amerikaanse maatschappijen zijn zeker niet de eerste die hebben besloten tot een ban. KLM vervoert sinds 1998 al geen jachttrofeeën, laat een woordvoerder weten. In april besloot South African Airlines (SAA) het vervoer in de ban te doen, nadat de maatschappij een boete had gekregen omdat er een jachttrofee verpakt als ‘mechanische apparatuur’ illegaal Australië in was gekomen. Daarna volgden onder meer Emirates, Singapore Airlines en Lufthansa. SAA heeft de ban overigens sinds eind vorige maand weer opgeheven.

Delta had in mei, na het eerste besluit van SAA, juist nog benadrukt vast te houden aan het beleid om legaal verkregen trofeeën wel gewoon te vervoeren. Online petities tegen het beleid van Delta wisten honderdduizenden handtekeningen te verzamelen.