‘Amerikaanse rente wordt in september verhoogd’

Een foto van een straatbordje bij Wall Street in New York.
Een foto van een straatbordje bij Wall Street in New York. Foto AP/Mark Lennihan

Het wordt steeds aannemelijker dat de Amerikaanse rente op relatief korte termijn wordt verhoogd. Nadat de Federal Reserve (Fed) er eerder dit jaar al enkele keren op hintte, zei Fed-bestuurder Dennis Lockhart vandaag in een interview met The Wall Street Journal dat september “de juiste tijd voor een verhoging” is.

De rente staat sinds 2008 op een historisch lage rente van 0,0 tot 0,25 procent om de economie te stimuleren. Tot maart gaf de Fed telkens aan “geduldig” te zijn met een renteverhoging. Sinds die tijd is het woord “geduldig” niet meer gebruikt, waardoor beleggers verwachtten dat de rente mogelijk in juni al zou worden verhoogd. Toch bleef de rente toen ongewijzigd.

Bescheiden herstel

De Fed signaleert een bescheiden herstel van de Amerikaanse economie. Een renteverhoging zal afhangen van een verdere verbetering van de arbeidsmarkt en of er vertrouwen is dat de inflatie op de middellange termijn zal bewegen richting de doelstelling van 2 procent. Vanwege het lage groeipercentage van het BBP eerder dit jaar is de verhoging er tot nu toe nog niet van gekomen.

De opmerkingen van Lockhart stuwden de prijs van de dollar naar het hoogste niveau in de afgelopen vier maanden. Omstreeks 21.00 uur was de euro 1,0892 dollar waard.

Lees ook in NRC Handelsblad: Fed en ECB gaan elk hun eigen weg