Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Alphen aan den Rijn maakt plan puinruimen - prioriteit bij bewoners

Vandaag maakt de brandweer in Alphen aan den Rijn een plan om het puin te ruimen. De gemeente geeft de eerste prioriteit aan de bewoners, wier huizen door het puin zijn bedolven.

De Hooftstraat in Alphen aan den Rijn een dag na het ongeval. Op de achtergrond de ravage die werd aangericht door de twee bouwkranen.
De Hooftstraat in Alphen aan den Rijn een dag na het ongeval. Op de achtergrond de ravage die werd aangericht door de twee bouwkranen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De gemeente Alphen aan den Rijn legt na het ongeluk met de twee hijskranen de prioriteit bij de getroffen bewoners. Dat meldt persbureau ANP. Burgemeester Liesbeth Spies zei:

“We willen eerst zorgen dat het puin als gevolg van het ongeluk zo snel mogelijk wordt opgeruimd. De mensen die terug willen naar hun huis hebben voor ons de eerste aandacht.”

Vandaag komen de burgemeester en het beleidsteam (politie, brandweer, andere hulpdiensten en het Openbaar Ministerie) om 09.30 uur bijeen. De opvang van bewoners die niet meer in hun huis kunnen, wordt dan ook besproken. Bewoners van veertien huizen hebben vannacht niet in hun eigen bed kunnen slapen.

Wat is er gebeurd?

In Alphen aan den Rijn zijn gistermiddag twee hijskranen en een deel van een brug omgevallen op een aantal panden. Tijdens werkzaamheden aan de Julianabrug vielen rond 16.15 uur vanaf een ponton een kraan met daaraan een brugdeel om. Vervolgens viel een tweede kraan om. De hijskranen vielen op meerdere panden met woningen en winkels gelegen aan de Hooftstraat. EEen woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er geen gewonden zijn.

Drie betrokkenen hebben zich gemeld bij de politie. Ze zijn aangemerkt als verdachten.

De betrokken kraanmachinisten werken volgens Peinemann Holding, de eigenaar van de omgevallen kranen, al jarenlang bij het bedrijf.

Strafrechtelijk onderzoek begonnen

De gemeente wil weten hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Spies:

“Als gemeente willen we dat de onderste steen bovenkomt. Gisteren is het OM al een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Ik ga niet meedoen aan speculeren over hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Het Openbaar Ministerie (OM) is gisteren samen met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk. De locatie is nog aangemerkt als ‘plaats delict’.

Het OM, de Inspectie SZW, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en forensische onderzoekers zijn op dit moment ter plaatse om te bekijken wat nodig is om de oorzaak van het ongeval te achterhalen, voordat de plaats delict kan worden opgeheven.

Bouwbedrijf Mourik, dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug, komt vanmiddag met een verklaring over het ongeluk. Het is nog onduidelijk wanneer precies kan worden begonnen met het opruimen van de ravage. Verschillende instanties bekijken eerst of ter plekke verder onderzoek noodzakelijk is.

Brandweer maakt plan voor puinruimen

De brandweer maakt vandaag een plan van aanpak voor het verwijderen van de omgevallen kranen en het brugdeel.
Als het plan klaar is wordt dit overgedragen aan de gemeente.

Gisteravond is tot ongeveer 23.00 uur gezocht naar overlevenden onder het puin. Ondanks de ravage lijkt het erop dat er geen mensen bedolven zijn geraakt. Woordvoerder van de brandweer, Ton Koot, zei:

“De speurhonden hebben niets gevonden en er is niemand als vermist opgegeven. Maar we weten pas helemaal zeker dat er niemand meer onder het puin ligt als alles is opgeruimd.”

Aannemer inventariseert schade

De hoofdaannemer die verantwoordelijk is voor de verbouwing van de brug is begonnen met een inventarisatie van de schade. Ook onderzoekt hij wat de mogelijke gevaren zijn bij het opruimen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer gaat ervan uit dat de hoofdaannemer de hele operatie op zich neemt.

Veel journaalkijkers

Nieuws- en actualiteitenprogramma’s op tv trokken gisteren na het ongeval in Alphen aan den Rijn veel kijkers. De toptien van meest bekeken tv-programma’s is voor het grootste deel gevuld door rubrieken die over het ongeval gingen.

Bovenaan de lijst staat het Journaal van 20.00 uur: 1,8 miljoen kijkers. Daarna volgt Hart van Nederland met bijna 1,4 miljoen kijkers.