Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax niet in de Champions League na verlies in eigen huis

Daley Sinkgraven baalt na de derde goal van Rapid Wien. Hij was zelf mede schuldig aan de uitschakeling van Ajax door een grote fout bij de 0-1.
Daley Sinkgraven baalt na de derde goal van Rapid Wien. Hij was zelf mede schuldig aan de uitschakeling van Ajax door een grote fout bij de 0-1. Foto ANP

Ajax kan zich gaan concentreren op de Eredivisie. In de derde voorronde van de Champions League werd thuis met 2-3 verloren van Rapid Wien, waardoor de Amsterdammers zijn uitgeschakeld voor het miljoenentoernooi en mogelijk alleen de Europa League nog resteert. In de eerste wedstrijd in Wenen was het nog 2-2 geworden.

Ook plaatsing voor de Europa League is nog niet zeker. Ajax moet zich daarvoor zien te kwalificeren door in de play-off ronde te winnen van een nog te loten tegenstander. Rapid Wien mag in de play-off ronde voor de Champions League proberen zich te plaatsen voor de lucratieve groepsfase, waarin ook PSV zal uitkomen. Het is voor het eerst in vijf jaar dat Ajax niet meedoet aan de Champions League.

Comeback net als vorige week

Ajax had zich vorige week met een 2-2 gelijkspel een goede uitgangspositie verschaft aangezien uitdoelpunten in een tweestrijd dubbel tellen. Toch overheerste toen de teleurstelling omdat de Amsterdammers een 2-0 voorsprong uit handen hadden gegeven, deels tegen tien man. Die voorsprong had Ajax deze wedstrijd goed kunnen gebruiken, want al na 45 minuten keek het tegen dezelfde achterstand aan. Via een kopbal en een ongelukkig van richting veranderd schot had Rapid Wien brutaal de overhand genomen.

De missie voor het elftal van Frank de Boer leek kansloos, maar toen Ajax in de tweede helft vol op de aanval begon te spelen begonnen er opeens kansen te ontstaan. Een vroeg doelpunt van spits Milik, die de bal prachtig in het doel volleerde, gaf Ajax moed en een kwartier voor tijd kwam de verdiende gelijkmaker - een schot van Gudelj - op de scorebord. De vreugde was echter van korte duur want twee minuten later scoorde Rapid alweer. Ajax probeerde het daarna nog wel maar kwam niet meer in de buurt van een doelpunt.