2.000 vluchtelingen omgekomen op Middellandse Zee dit jaar

Dit jaar zijn tot nu toe 2.000 bootvluchtelingen op de Middellandse Zee omgekomen. Een jaar eerder waren dat in diezelfde periode 1.607. Toch gaat het de goede kant op. Het aantal sterfgevallen op de zee daalt al maanden.

Beeld Bing Maps

Dit jaar zijn tot nu toe 2.000 vluchtelingen omgekomen die de Middellandse Zee probeerden over te steken. Een jaar eerder waren dat er in diezelfde periode 1.607. Toch gaat het de goede kant op. Het aantal sterfgevallen per maand is sinds begin dit jaar sterk gedaald.

Vandaag publiceerde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) deze tussenbalans.

Dodelijkste route

Het IOM noemt de Middellandse Zee “de dodelijkste route voor migranten op zoek naar een beter leven”. Een grote meerderheid stierf in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Italië, op de “centrale Mediterraanse route”.

Deze route is ook relatief gevaarlijker dan andere. Op weg naar Griekenland, waar een vergelijkbaar aantal migranten aankwam (ruim 90.000), stierven veel minder vluchtelingen op zee dan op routes naar Italië (60, tegenover 1930), volgens de cijfers van het IOM.

Vorige week werd de schrijnende grens van tweeduizend gepasseerd, doordat negentien mensen overleden in het Kanaal van Sicilië. Zij behoorden tot een grotere groep waarvan 456 migranten konden worden gered. Dit weekend stierf een 27-jarige Marokkaanse man, die in een koffer de grens met Spanje probeerde over te steken.

Aantal omgekomen vluchtelingen daalt

Het aantal mensen dat per maand omkomt op de Middellandse Zee is flink gedaald vanwege geïntensiveerde reddingsoperaties. Had de tendens van de eerste paar maanden van dit jaar doorgezet, waren dit jaar mogelijk 30.000 vluchtelingen omgekomen, aldus het IOM vorige maand. Dat zijn er nu ongeveer 4.000. In totaal lieten 3.279 bootvluchtelingen het leven in 2014.

De EU heeft sinds een speciaal ingelaste eurotop over bootvluchtelingen in april meer schepen in het gebied. Deze patrouilleren voor de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex, die door de top een groter mandaat heeft gekregen. De patrouilles mogen nu tot 138 zeemijl ten zuiden van Sicilië opereren, wat bijna in de territoriale wateren van Libië is. Zo kunnen vluchtelingen sneller gered worden. Er zijn ongeveer 188.000 migranten gered dit jaar, volgens het IOM.

    • Menno Sedee