Zo schrijf je een ontslagbrief

foto iStock

Is je vakantie bijna afgelopen en moet je weer aan het werk? Of heb je nu echt besloten je ontslagbrief in te dienen en een bed&breakfast in Zuid-Frankrijk te beginnen? Hier alvast een paar tips voor je ontslagbrief.

Je kunt natuurlijk een ontslagvideo maken:

Je emoties op papier zetten:

Of benoemen wat je zo leuk vond aan je werk:

Je kan God bedanken:

Of zeggen dat Machiel wel eens bij Geert op schoot zit:

Je kan het kort houden:

Of nog korter:

Je kan het op een taart zetten:

Op de deur plakken:

Of boven de deur:

bios

Of online zetten, zoals de Paus.

Wil je toch een gewone, ouderwetse, ontslagbrief schrijven? Hieronder een voorbeeld, met wat tips.

Ga met je muis (of vinger) over de zwarte bollen voor meer informatie:

En dan nog dit:

  • Een mondelinge opzegging is ook voldoende. Arbeidsjurist Miranda Oostenrijk van DAS: “Maar dat moet je dan wel kunnen bewijzen. En dat is soms moeilijk. Met een ontslagbrief heb je bewijs.” En zonder bewijs kan je ontslag geweigerd worden.
  • Het is verstandig om je ontslag - voordat je de brief stuurt - mondeling aan te kondigen aan bijvoorbeeld je leidinggevende. Marieke van Oosterhout, van TalentVOLinontwikkeling: “Anders is het net alsof je in een relatie iemand een briefje voor de neus houdt: 14 maart hebben we een afspraak bij de notaris, dan gaan we scheiden.” In zo’n gesprek kun je het hebben over bijvoorbeeld je opzegtermijn, aan wie je de brief kan richten en welke projecten je nog kan afronden.
  • Een mondelinge aankondiging is overigens niet verplicht, je kunt ook alleen een brief schrijven. Oostenrijk: “Als je later in je loopbaan je baas nog eens wil bellen, is dat misschien niet zo handig. Maar alleen een ontslagbrief indienen is juridisch correct.”
    • Marieke ten Katen