Wankele festivals zoeken steun bij private fondsen

Foto ANP

Festivals in Nederland kampen met financiële problemen nadat de rijksoverheid de subsidies flink gekort heeft sinds 2013. Ze hebben gaten in de begroting en snijden in hun aanbod en organisatie. Private fondsen hebben moeten bijspringen om festivals als Oerol te laten overleven. Dit blijkt uit een rondgang langs festivaldirecteuren.

Theaterfestival Boulevard bijvoorbeeld, dat donderdag in Den Bosch begint, is door zijn reserves heen. Dat komt doordat vorig jaar vanwege het slechte weer de bezoekers wegbleven. Directeur Viktorien van Hulst:

“We kunnen niet weer tegenvallers verwerken.”

Tot 2012 kregen vijftien verschillende festivals, voor podiumkunsten tot letteren, samen jaarlijks structureel 10,8 miljoen euro subsidie van het ministerie van OCW. Na de bezuinigingen van staatssecretaris Zijlstra bleven vier festivals over die vanaf 2013 samen 5,8 miljoen euro per jaar krijgen, waarvan 3,1 miljoen euro voor het Holland Festival. De overige festivals kunnen aankloppen bij overheidsfondsen, die zelf ook zijn gekort.

Vooral de festivals voor podiumkunsten hebben het moeilijk. Het budget van het Fonds Podiumkunsten werd met 40 procent gekort. Voor de festivals bleef nog 2,1 miljoen over bij dit fonds. Tot en met 2012 kregen dertig festivals subsidie van het ministerie of het Fonds Podiumkunsten. Achttien daarvan verloren hun subsidie. De twaalf blijvers kregen subsidiekortingen tot 70 procent.

“Zonder de private fondsen zouden we het niet hebben gered.”

Dat zegt directeur Peggy Olislaegers van de Nederlandse Dansdagen, dat (meerjarige) steun kreeg van VSBfonds, Fonds 21 (voorheen SNS Reaal) en een lokaal fonds uit Maastricht, het Elisabeth Strouven Fonds.

Continuïteit

Fonds 21 dat vorig jaar 84 festivals steunde voor in totaal 3,14 miljoen euro, is er toe overgegaan een aantal festivals meerjarig steun toe te zeggen, zoals Oerol en het Festival Oude Muziek, zegt Marie Hélène Cornips.

Ook VSBfonds, dat vorig jaar 92 festivals steunde voor in totaal 3,2 miljoen euro, merkt dat festivals op zoek zijn naar meer continuïteit. Maar het fonds biedt geen meerjarige steun. “Die structurele basis kunnen wij ze niet bieden”, zegt Wendy Veerman van het fonds.

Minister Bussemaker heeft de innovatieve culturele kracht van festivals geprezen, die jaarlijks tientallen miljoenen bezoekers trekken. Maar veel extra overheidsgeld is er niet. Vandaar dat dertig festivals vorige maand de Tweede Kamer opriepen festivals structureel te steunen. Want, zegt Femke Eerland, directeur van theaterfestival Noorderzon, de festivals zijn “in gaten gesprongen die door de bezuinigingen in het kunstenlandschap zijn geslagen.”

“Wij hebben veel taken overgenomen, zoals het coproduceren van voorstellingen en het begeleiden van jong talent.”

    • Claudia Kammer