Wachten op de transfer van de concurrent

Landskampioen PSV won gisteren met 3-0 van bekerwinnaar FC Groningen. Jürgen Locadia, de tweede spits bij PSV na Luuk de Jong, stond eindelijk in de basis. Maar hij straalde weinig plezier uit.

Aanvoerder Luuk de Jong, die tweemaal scoorde tegen Groningen, met de Johan Cruijff Schaal. Het is de tiende keer dat PSV de schaal wint. Foto OLAF KRAAK/ANP

Al rennend langs de zijlijn is het soms net of hij versneld sjokt. Uitstraling kun je verkeerd interpreteren, maar Jürgen Locadia is geen voetballer die plezier uitstraalt bij het uitoefenen van zijn hobby. Wat hij doet, lijkt meer werk. Een plicht die met wederzijds welbevinden is overeengekomen tussen hem en zijn club PSV. Durend tot medio 2019.

Een prima contract, maar inmiddels met een probleem: het is er een met weinig speeltijd. Ja, Locadia mag deze zondagavond meedoen in het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar FC Groningen (3-0 zege), maar hoe zeer beide trainers ook dit keer weer hun best deden om het tegenovergestelde te beweren, die wedstrijd is nagenoeg betekenisloos. Verplicht warmdraaien in een suf decor van lege tribunes.

Locadia wil spelen in de eredivisie en is het langzamerhand beu om in minuut 82 op te draven voor een collega die nog een applauswissel krijgt. Kom, maak er nog één, is wat Cocu hem meestal zegt voor een invalbeurt. En vaak voldoet de invaller daaraan. Cocu gisteravond: „Je hebt iedereen nodig om iets te winnen. Ik heb liever een luxeprobleem dan dat ik niks te kiezen heb.”

Anonieme rol als linksbuiten

In deze Super Cup speelde Locadia een anonieme rol op de flank. Weinig hoogtepunten van zijn kant in een wedstrijd die hij niet interessant vond. Hij vond de entourage in de Arena tegenvallen. Het stadion was met 25.000 toeschouwers voor de helft gevuld. „Toen ik het veld opkwam en de lege tribunes zag, dacht ik: oké, dit is het”, zegt hij. Heeft hij plezier gemaakt? Er volgt een veelzeggende stilte, gepaard met een ijzige blik van onder een baseballcap. Dan een diplomatiek antwoord. „Ik heb altijd plezier als ik voetbal.”

Terug naar de beginjaren van dit decennium. Op sportpark De Herdgang in Eindhoven duikt dan een speler op die dankzij zijn scoringsdrift de Messi van de maandagavond wordt genoemd. In vele opzichten lijkt de bonkige Locadia totaal niet op de lichtvoetige en flegmatieke Argentijnse ster, maar het is zijn scoringsdrift die overeenkomt met die van Messi. Waar, wanneer en tegen wie dan ook: Locadia scoort. Uit elke hoek. Bij zijn debuut in de eredivisie, uit tegen VVV, maakte hij drie doelpunten.

Het waren doelpunten waarmee hij zichzelf van een fraaie toekomst heeft voorzien. Want, zo heeft trainer Phillip Cocu al meermaals gezegd: Locadia is de spits waarmee PSV over enkele jaren kampioen wordt. Zijn concurrent Luuk de Jong, die gisteren tweemaal scoorde, heeft dan een transfer naar een topclub gemaakt, waardoor de weg vrij is voor Locadia. Eerder had de reservespits ook al Tim Matavz voor zich moeten dulden.

Mooie woorden vanuit de technische staf, maar het uitblijven van speeltijd knaagt aan Locadia. Hij wil spelen. Is het niet bij PSV, dan wel bij een andere eredivisieclub, die hem zou kunnen huren. En hij wil in de punt van de aanval staan. Tegen FC Groningen stond hij gisteren linksbuiten, doordat aanwinst Maxime Lestienne niet fit genoeg was, maar „dat is niet de positie waarvoor ik ben gescout”, zegt Locadia. Hardop vraagt hij zich af waarom hij pas kan voetballen op het moment dat De Jong bij PSV is vertrokken. „Dat is raar.”

PSV wil Locadia houden

Alles wat Locadia deze avond zegt over zijn toekomst, is niet de bedoeling. De persvoorlichtster van PSV benadrukte voor de interviews dat de vragen alleen over de wedstrijd mogen gaan. Het is onduidelijk wie de touwtjes in handen heeft. Is het PSV dat hem het zwijgen oplegt of wil de speler zelf niet praten? Inzake een eventuele transfer heeft Locadia in elk geval niks te zeggen. „We kunnen 150 scenario’s neerleggen, maar Jürgen staat gewoon onder contract bij PSV”, zei trainer Cocu deze zomer in De Telegraaf. „Zo’n speler houden we liever bij ons om door te ontwikkelen. Op het moment dat Luuk (de Jong, red.) weer een stap kan maken, moet hij klaar zijn. Ik vind dat je als club de touwtjes in handen hebt.”

Ooit maakte PSV een grote fout met een talentvolle spits. In 2004 mocht de 21-jarige Klaas-Jan Huntelaar voor een slordige 100.000 euro naar SC Heerenveen vertrekken. Trainer Guus Hiddink had hem niet nodig. Spijtig genoeg niet. Want na sterke optredens in Heerenveen vertrok Huntelaar naar Ajax dat hem vervolgens voor 27 miljoen euro aan Real Madrid verkocht.

Net als Huntelaar toen is ook Locadia 21 jaar. PSV past nu wel op. Kapitaal is zo vernietigd.

    • Fabian van der Poll