Ook vicepresident Joe Biden zou gooi willen doen naar het Witte Huis

Opwinding in het Democratische kamp in de Verenigde Staten: gaat vicepresident Joe Biden (72) de strijd aan met de gedoodverfd favoriet Hillary Clinton om de kandidatuur voor het presidentschap? De discussie over Bidens eventuele kandidatuur is losgebarsten nadat de invloedrijke columniste Maureen Dowd zaterdag in The New York Times schreef dat Biden eraan denkt mee te dingen naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen, volgend jaar. Tot dusver gold de kandidatuur van Hillary Clinton als een gelopen race. Tussenkomst van Biden zou alles op zijn kop zetten.

Clinton is de vanzelfsprekende Democratische kandidaat, maar haar populariteit is tanende, blijkt uit peilingen. Ze komt nogal afstandelijk en weinig charismatisch over, en er zijn twijfels gerezen over haar integriteit. De affaire rond het van een privéserver wissen van mails uit de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was, heeft haar geen goed gedaan.

Biden, schrijft Dowd, kan goed opschieten met Hillary en heeft begrip voor de wens van de Democraten voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke president in het Witte Huis te installeren. Maar het zal hem er niet van weerhouden zelf zijn kans te wagen. Biden zou mede geïnspireerd zijn door zijn zoon Beau, die afgelopen mei overleed aan een hersentumor. Op zijn sterfbad zou Beau zijn vader op het hart hebben gedrukt zichzelf niet te verloochenen en zich kandidaat te stellen.

Biden heeft aangekondigd dat hij na de zomer bekend zal maken wat zijn plannen zijn. Maar volgens The New York Times voert hij al gesprekken met getrouwen, partijgenoten en potentiële donoren om zijn opties te bespreken. (NRC)