‘Extremist’ opgepakt na dood Palestijnse peuter

In Israël is vandaag de leider van een “joodse extremistische groep” gearresteerd. Dat melden de Israëlische veiligheidsdiensten. Meir Ettinger is de eerste verdachte die is aangehouden sinds de brandstichting die vorige week het leven kostte aan een Palestijnse peuter.

Een foto van de Palestijnse peuter Ali Dawabsha, die omkwam toen een man een brandbom in een woning gooide. Op de achtergrond zijn de verbrande resten van het huis te zien.
Een foto van de Palestijnse peuter Ali Dawabsha, die omkwam toen een man een brandbom in een woning gooide. Op de achtergrond zijn de verbrande resten van het huis te zien. Foto EPA / Alaa Badarneh

In Israël is vandaag de leider van een “joodse extremistische groep” gearresteerd. Dat melden de Israëlische veiligheidsdiensten. Meir Ettinger is de eerste verdachte die is aangehouden sinds de brandstichting die vorige week het leven kostte aan een Palestijnse peuter.

Dat meldt persbureau AFP. De 20-jarige Ettinger werd volgens de veiligheidsdienst in het noorden van het land gearresteerd “in verband met zijn activiteiten binnen een extremistische joodse organisatie”. Hij zou verdacht worden van “nationalistische misdaden”. Een woordvoerder van de veiligheidsdienst zei niet of de man verdacht werd van rechtstreekse betrokkenheid bij de dood van het Palestijnse kind.

Protesten

In de nacht van donderdag op vrijdag werd een brandbom gegooid op een huis in een dorp op de Westelijke Jordaanoever, waarbij de Palestijnse peuter Ali Dawabsheh van anderhalf het leven liet. De ouders en een vierjarig broertje wisten gewond uit het huis te vluchten.

De aanslag leidde tot veel verontwaardiging en zaterdagavond gingen duizenden Israëliërs de straat op om hun onvrede met het geweld te uiten. In een zeldzaam gebaar belde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Netanyahu noemde de aanval “een verwerpelijke terroristische daad”.