Tien Malinese soldaten gedood bij aanval op legerbasis

Tien Malinese soldaten zijn door onbekenden gedood in Noord-Mali op hun basis Gourma Rharous, nabij de noordelijke stad Timbuktu.

Strijders van de islamitische groepering Ansar Dine in Kidal, Noord-Mali. AFP / Romaric Ollo Hien

Tien Malinese soldaten zijn gedood in Noord-Mali op hun basis Gourma Rharous, nabij de noordelijke stad Timbuktu.

Dat meldt het leger, schrijft persbureau Reuters. Een militaire bron meldt tegen persbureau AFP dat de aanval is gepleegd door “jihadisten met banden met Ansar Dine”. Dat is een Toeareggroep.

De aanval tegen de noordelijke basis komt een dag nadat een konvooi van het leger gisteren in het zuiden in een hinderlaag liep. Bij die aanval kwamen twee soldaten om.

De aanvallen van de jihadisten hebben zich sinds het begin van dit jaar verspreid naar het centrum, en in juni naar het zuiden, nabij de grenzen. Noord-Mali viel in het voorjaar van 2012 onder controle van jihadistische groeperingen, gelieerd aan Al Qaeda. Begin 2013 startte een internationale missie, waaraan ook Nederland meedoet. Sinds april vorig jaar verblijven er ruim vierhonderd Nederlandse soldaten, die inlichtingen verzamelen over de situatie in het land en politie opleiden.

Situatie in Mali instabiel

Toch is de situatie in Mali nog altijd instabiel. Over grote delen van het land hebben de Malinese autoriteiten en buitenlandse troepen geen controle, schrijft persbureau AFP. Onze correspondent Koert Lindeijer schreef onlangs in NRC Handelsblad:

“De steeds weer terugkerende opstanden van Toearegs in het noorden van het land dragen in belangrijke mate bij tot de instabiliteit in Mali. (…) Inmiddels breidt de onveiligheid zich uit naar het voorheen rustige zuiden, tot aan de grens met Ivoorkust. (…) De twijfel groeit of Mali nog wel te redden is. ‘Het land is te groot en het Malinese leger te zwak om het te controleren’, verzucht een officier. ‘Daar kan de VN-vredesmacht niets aan veranderen.’”

    • Mirjam Remie