Syrisch gevechtsvliegtuig stort neer: zeker 31 doden

Een rebellenstrijder met wapen in Ariha, ten tijde van een viering van het einde van de Ramadan. Foto Reuters / Ammar Abdullah

Een Syrisch gevechtsvliegtuig is neergestort in het centrum van Ariha, een stad in het noordwesten van Syrië die in handen is van rebellen. Schattingen lopen op tot 31 doden, meldt persbureau Reuters. De meeste doden zijn burgers die op een drukke markt inkopen deden. Er vielen daarnaast meer dan zestig gewonden.

Volgens de Britse mensenrechtenorganisatie Observatory for Human Rights is de crash het gevolg van “een technische fout”. Luchtaanvallen gingen vooraf aan de crash. De stad zou zijn aangevallen door de luchtmacht van president Bashar Assad, volgens de organisatie.

Burgeroorlog

Ariha werd in mei veroverd door rebellen en islamitische strijders, volgens het Observatory dat de oorlog nauwgezet volgt. De stad ligt in de noordwestelijke provincie Idlib, waar de overheid het laatste half jaar grote tegenslagen heeft gekregen.

De Syrische burgeroorlog begon in maart 2011. Volgens de Verenigde Naties heeft de oorlog inmiddels aan 220.000 mensen het leven gekost en zijn een miljoen mensen gewond geraakt.

Ariha:

    • Menno Sedee