Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Black Mirror

Het tweede seizoen van de veelgeprezen Britse sciencefictionserie Black Mirror (2013) is eindelijk bij een Nederlandse zender te zien (in dit geval de VPRO). De serie, bedacht door satiricus Charlie Brooker, gaat over de duistere kanten van technologie. Iedere aflevering is een losstaand verhaal met een eigen toon. Ze spelen zich af in de nabije toekomst en komen vaak griezelig dicht bij de werkelijkheid. Deze reeks van drie afleveringen begint met de beste: Be Right Back. Nadat haar vriend Ash (Domhnall Gleeson) overlijdt, krijgt Martha (Hayley Atwell) de kans om een replica van hem te laten maken. Op basis van zijn internetgebruik, berichten op social media en e-mails maakt een bedrijf een kloon van Ash. Fysiek is hij precies hetzelfde, maar een eigen wil heeft hij niet. Hij doet alles wat Martha van hem vraagt. Ruzie maken doet hij – in tegenstelling tot de echte Ash – niet. Dankzij het sterke acteerwerk van Atwell en Gleeson ga je als kijker helemaal mee in het bizarre scenario. Gleeson had dit jaar een hoofdrol in de filosofische scififilm Ex Machina en is in december te zien in de langverwachte nieuwe Star Wars-film.

Thijs Schrik