Rode gloed tussen Scheveningen en Katwijk is zeevonk - ‘niet gevaarlijk’

De rode gloed die gisteren in zee tussen Scheveningen en Katwijk zichtbaar was, is zeevonk. Dat is bekend geworden na onderzoek van Rijkswaterstaat, zo meldt de gemeente Den Haag.

Luchtfoto van de rode gloed die wordt veroorzaakt door zeevonk de Noordzee aan de kust ter hoogte van Wassenaar.
Luchtfoto van de rode gloed die wordt veroorzaakt door zeevonk de Noordzee aan de kust ter hoogte van Wassenaar. ANP

De rode gloed die gisteren in zee tussen Scheveningen en Katwijk zichtbaar was, is zeevonk, een algensoort. Dat is bekend geworden na onderzoek van Rijkswaterstaat, zo meldt de gemeente Den Haag.

Twitter avatar DePolitieheli Politiehelikopter Meerdere velden met oranje #plaagalg op zee nabij kust #wassenaar. @PolDenHaag doet onderzoek. ^03 http://t.co/up9jwc8v9w

Update 15.15 uur: er mag weer gezwommen worden

Er mag inmiddels overal aan de getroffen kust weer gezwommen worden. Meerdere reddingsbrigades melden op Twitter dat het water weer is vrijgegeven.

Zwemverbod blijft van kracht

De gemeente adviseert niet in zee te gaan. Op stranden waar niet gezwommen mag worden, hangt de rode vlag. Zeevonk, een eencellig organisme dat het midden houdt tussen een plant en een diertje, kan irritatie aan de huid en luchtwegen veroorzaken, aldus Rijkswaterstaat. Het negatieve zwemadvies geldt “uit voorzorg”.

Door de zomerstorm van vorige week is de zeevonk vermoedelijk naar de kust gekomen, zegt een woordvoerder. Op dit moment vliegt een vliegtuig van de kustwacht langs de kust om te kijken waar de zeevonk naartoe trekt. Er worden monsters genomen om te kijken in hoeverre het gevaarlijk is voor de zwemmers.

Wat is zeevonk?

Zeevonk is een zeealg, noctiluca scintillans. Als deze algen leven en gezond zijn, geven ze blauwe lichtflitsen in de golven of rond zwemmers, ‘s nachts zichtbaar. Als ze sterven, drijven ze naar het wateroppervlak en kleuren ze oranje, paars of rood.

Door die rode brij is zwemmen niet prettig, en het kan een beetje stinken, schrijft onze wetenschapsredactie vandaag in NRC Handelsblad. Maar gevaarlijk is het niet: hooguit kan de huid wat gaan irriteren. Algendeskundige Louis Peperzak:

“Zwemmers kunnen dat gewoon afspoelen onder de douche. Ik zou gewoon gaan zwemmen.”

Peperzak bedacht de term ‘plaagalg’ twintig jaar geleden. Het ongevaarlijke zeealg valt daar ook onder.

“Elke alg die overlast veroorzaakt voor de mens is een plaagalg. Die overlast kan eruit bestaan dat het water verkleurt, het water stinkt of de algen giftige stoffen maken.”

‘Slijmerige roodbruine smurrie’

Gisteren maakte de politie vanuit een helikopter een foto van een rode gloed in de zee bij Wassenaar, door de kustwacht gedefinieerd als “slijmerige roodbruine smurrie”. De politie zei dat het om ‘plaagalg’ ging, die in giftige en niet-giftige varianten voorkomt en stank en schuim veroorzaakt.

De rode gloed was het eerst zichtbaar in Wassenaar, later werd het zwemverbod uitgebreid naar Katwijk en Scheveningen. Uit voorzorg werden gisteren mensen uit de zee gehaald. In Wassenaar werden verschillende mensen misselijk terwijl zij in zee zwommen, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Reddingsmaatschappij (KNRM).

“Maar dat is ook niet zo vreemd, als je je bedenkt dat dode algen stinken.”