Politie voert actie: agenten reageren alleen nog op spoedeisende zaken

Politiemensen op de Erasmusbrug voorafgaand aan de tweede etappe van de Tour de France. Foto ANP / Robin Utrecht

De politie is vandaag met een nieuwe actie begonnen in de strijd om een betere cao. Politiebonden roepen agenten op om alleen nog te reageren op spoedeisende meldingen, zoals moord en overvallen. Bij minder urgente zaken – vernieling en geluidsoverlast, bijvoorbeeld – komt de politie niet meer in actie.

De nieuwste actie zal in totaal zeven weken duren, tenzij minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) eerder met een acceptabel voorstel komt. In de eerste week wordt slechts op één dag actiegevoerd, alleen vandaag. Vanaf dan komt er elke week een dag bij, zo melden de bonden in een gezamenlijke verklaring.

Een grijs gebied tussen urgent en minder urgent

Toch is het niet zo dat agenten álle minder urgente zaken laten liggen, zo stelt een woordvoerder. Sommige gevallen zitten namelijk in een “grijs gebied” en dan is het aan de dienstdoende agent om een inschatting te maken. Hij zegt:

“Spoedeisende gevallen worden aangemerkt als prioriteit 1 en 2, daar is een indeling voor. Maar er zijn ook minder dringende gevallen, zoals burenruzies, waar dan ook nog een beetje geknokt wordt. Bij dat soort melding is het aan de agent om te oordelen. Wij als bonden hebben bewust geen opsomming gegeven van meldingen waarbij we wel en niet optreden.”

In het merendeel van de gevallen zullen het volgens de zegsman vooral telefonische meldingen zijn waarop niet meer wordt gereageerd:

“Ik kan me niet voorstellen dat een agent een brandlucht ruikt bij dat oude vrouwtje in de buurt en daar dan niet even gaat kijken. Dat zou ingaan tegen de aard van de politieman, die gewend is mensen te helpen.”

Acties duren al maanden

De politie voert al sinds dit voorjaar actie voor een betere cao. Zo hielden ze een protestactie op de snelweg en staakten ze eind vorig seizoen tijdens twee voetbalwedstrijden in de Eredivisie. Ook schreef de politie minder bekeuringen uit voor onder meer kleine snelheidsovertredingen of rijden zonder licht.

Vorige maand maakte premier Rutte bekend dat er een nieuwe cao was voor alle ambtenaren. Die krijgen een loonstijging van ruim 5 procent in 2015 en 2016 en een bonus van 500 euro. De vakbonden vinden dat echter onvoldoende. Eerder deze week dreigden ze nog te staken tijdens de eerste speelronde van de Eredivisie, komend weekeinde.

    • Joost Pijpker