Nieuwe acties voor betere cao

De politie is vandaag met een nieuwe actie begonnen in de strijd om een betere cao. Politiebonden roepen agenten op om alleen nog te reageren op spoedeisende meldingen, zoals moord en overvallen. Bij minder urgente zaken – vernieling en overlast bijvoorbeeld – komt de politie niet meer in actie.

De nieuwste actie zal in totaal zeven weken duren, tenzij minister Van der Steur (Justitie, VVD) eerder met een acceptabel voorstel komt. In de eerste week wordt slechts op één dag actiegevoerd, alleen vandaag. Vanaf dan komt er elke week een dag bij, zo melden de bonden in een gezamenlijke verklaring.

Toch is het niet zo dat agenten álle minder urgente zaken laten liggen, zo stelt een woordvoerder. Sommige gevallen zitten in een „grijs gebied” en dan is het aan de dienstdoende agent om een inschatting te maken. De voorzitter noemde bijvoorbeeld burenruzies, waarbij ook gevochten wordt. (NRC)