Zwemmen in zee? Pas wel op voor Wassenaarse alg

Foto Twitter / @DEPOLITIEHELI

Wie vandaag in zee wil zwemmen: niet naar Wassenaar gaan. Daar maakte de politie vanuit een helikopter gisteren deze foto van de rode gloed, nadat die eerder op de dag was waargenomen in zee. Volgens de kustwacht ging het om een „slijmerige roodbruine smurrie”. De kleur werd volgens de politie veroorzaakt door een ‘plaagalg’, die in giftige en niet-giftige varianten voorkomt en stank en schuim veroorzaakt. Om welke soort plaagalg het hier gaat is nog niet bekend. Bezoekers van de stranden van Scheveningen en Wassenaar werden op last van de politie uit het water gehaald, en later gold er ook een zwemverbod tot in Katwijk, waar de alg door de wind naar toe zou drijven. Het verbod geldt tot nader order – in elk geval tot Rijkswaterstaat heeft vastgesteld om welk type alg het gaat. Die uitslag wordt in de loop van vandaag verwacht.

    • NRC