OM begint strafrechtelijk onderzoek naar ongeluk met kranen Alphen

Het Openbaar Ministerie is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk waarbij vanmiddag twee kranen op huizen vielen in Alphen aan den Rijn. Drie betrokkenen hebben zich gemeld.

Omstanders kijken naar de enorme ravage die de instorting heeft aangericht.
Omstanders kijken naar de enorme ravage die de instorting heeft aangericht. Foto ANP / AS Media

Het Openbaar Ministerie is samen met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk waarbij vanmiddag twee kranen op huizen vielen in Alphen aan den Rijn. Drie mensen die betrokken waren bij het incident hebben zich inmiddels gemeld bij de politie, liet plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Kitty Nooy weten tijdens een persconferentie.

De personen meldden zich, omdat ze graag hun verhaal wilden doen, zei Nooy. “Het mag ook duidelijk zijn dat we hen als verdachten hebben aangemerkt”. Ze benadrukte dat de drie de status van verdachte hebben gekregen, zodat ze ook aanspraak kunnen maken op de rechten die hen als zodanig toekomen, zoals zwijgrecht en bijstand van een advocaat.

Update: Geen slachtoffers

Burgemeester Liesbeth Spies liet rond 23.15 uur weten dat er - anders dan eerder op de dag het geval leek - geen slachtoffers of gewonden zijn.

“Ondanks dat we het nauwelijks hebben durven geloven toen we de beelden zagen, lijkt de conclusie op dit moment te zijn dat er geen slachtoffers en gewonden zijn. Dat betekent niet dat we klaar zijn. Er is veel materiele schade, leed en ongemak omdat een aantal mensen niet naar huis kan of getuige zijn geweest van dit vreselijke ongeval. De komende dagen is er nog veel werk te verzetten.”

Veel getuigen, veel onduidelijkheid

Nooy zei ook dat zich veel ooggetuigen hebben gemeld. De politie verzamelt hun namen en gegevens.

Spies had rond 22.00 uur tijdens de persconferentie met Nooy aangekondigd dat de gemeente nog geen duidelijkheid kon geven over mogelijk slachtoffers. Wel deed zij cijfers die hierover de ronde deden - Omroep West en ANP maakten op gezag van de brandweer al snel melding van 20 gewonden - af als ongegronde speculatie.

Het zoeken naar slachtoffers had volgens de vanavond van haar vakantiebestemming teruggekeerde Spies de allerhoogste prioriteit. Zorgvuldigheid was geboden, omdat op sommige plekken instortingsgevaar kon zijn.

Twitter avatar gemeenteaadr Alphen aan den Rijn Op dit moment nog geen feiten over slachtoffers. Er wordt met man en macht gezocht. #Alphen #Julianabrug
Twitter avatar gemeenteaadr Alphen aan den Rijn Zoeken moet erg zorgvuldig gebeuren omdat het nog niet overal stabiel is en er instortingsgevaar kan zijn. #Alphen #Julianabrug

Enorm lawaai. Nu noodverordening

Het ongeval had aan het einde van de middag plaats bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Tijdens bouwwerkzaamheden door het bedrijf Mourik werd een stuk van de brug teruggeplaatst, toen twee kranen met brugdeel en al omvielen en op enkele huizen en winkels in de Hooftstraat terechtkwamen. Omstanders werden opgeschrikt door een enorm lawaai. Op beelden is te zien dat er een flinke ravage is. Meerdere huizen zijn verwoest.

In het hele gebied is voor zover bekend nog een noodverordening van kracht. Omwonenden kunnen terecht bij een opvanglocatie. Zo’n zestig (en niet de eerder door de gemeente gemelde vierhonderd) mensen hebben zich daarvoor gemeld.