Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Obama: klimaatverandering grootste bedreiging voor onze toekomst

De Amerikaanse president Barack Obama
De Amerikaanse president Barack Obama Foto EPA / Olivier Douliery

Als klimaatverandering niet op de juiste manier wordt aangepakt, kan deze niet meer worden omgekeerd. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vandaag gezegd bij de presentatie van zijn plan tegen de opwarming van de aarde. Obama noemde klimaatverandering “de grootste bedreiging van onze toekomst”.

Het Clean Power Plan van Obama moet leiden tot meer duurzame energie, een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en minder afhankelijkheid van fossiele energie. Dat moet schade aan de natuur, het klimaat en de volksgezondheid tegengaan. Over een paar maanden vindt in Parijs opnieuw een internationaal klimaatoverleg plaats.

Volgens NRC-journalist Maartje Somers gaan de maatregelen die Obama nu meldt verder dan tot nu toe (een eerdere versie werd vorig jaar gepresenteerd) bekend was:

“Het plan treft vooral kolencentrales, verantwoordelijk voor driekwart van de uitstoot van de Amerikaanse energiesector. Het plan dwingt energiebedrijven versneld over te stappen op hernieuwbare energie, en, in mindere mate, op schaliegas en kernenergie.”

‘De VS leiden de weg’

Volgens Obama kijken vervuilende landen als China naar de VS als het aankomt op duurzame technologie en het aanpakken van vervuilen. Washington heeft in dit geval dan ook een voorbeeldfunctie, aldus Obama:

“Als de wereld voor zijn zwaarste uitdagingen staat, leidt Amerika de weg voorwaarts. Als wij dit niet oplossen, doet niemand het.”

De president haalde ook uit naar cynici die zeggen dat het probleem te groot is om op te lossen. Hij zei hier “absoluut niet in te geloven”, maar zei wel dat er tempo gemaakt moet worden met serieuze plannen om klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien is niets doen geen optie, aldus Obama:

“Wij zijn de eerste generatie die iets merkt van klimaatverandering en de laatste die hier iets aan kan veranderen. We hebben maar 1 thuis en 1 planeet. Er is geen plan B.

Kritiek

In de VS is er kritiek op het plan Obama omdat dit de stroomprijzen zou doen stijgen. Ook zou het schadelijk zijn voor ondernemers en werknemers. De mijnbouwsector is woedend. Obama wuifde de kritiek weg en zei dat “het zaaien van angst” van alle tijden is:

“En elke keer hebben deze figuren het bij het verkeerde eind. Het bedrijfsleven weet altijd een manier te vinden om zich aan te passen. En dit plan doet de energieprijzen juist dalen.

Desondanks bereiden verschillende staten rechtszaken voor tegen de federale overheid. Dit omdat werknemers hun banen zouden verliezen, omdat de stroomprijzen omhoog zouden schieten en omdat de energiezekerheid wordt ondermijnd.

Greenpeace verheugd

Greenpeace heeft positief gereageerd op de “historische stap” die de president heeft gezet. Dat meldt ANP. De milieuorganisatie liet weten:

“We moedigen deze stap aan, al moeten de plannen ambitieuzer zijn om echt verschil te maken. Het is goed dat kolencentrales worden aangepakt, hier zou Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Waar blijft de klimaatspeech van onze minister-president Rutte?”

Twitter avatar GreenpeaceNL Greenpeace Nederland Obama zet het klimaat hoog op de agenda in de VS. Een belangrijke stap in de #RoadToParis. Waar blijft onze @MinPres? http://t.co/HBHdUxvuqR