Nokia verkoopt kaartentak aan consortium autobouwers

Foto EPA / Markku Ojala

Nokia verkoopt zijn kaartendivisie Here voor 2,8 miljard euro aan een consortium van Audi, BMW en Daimler. Dat hebben de betrokken partijen vanochtend bekendgemaakt. De deal geeft de autobouwers toegang tot kaarten die nodig zijn om in de toekomst steeds slimmere auto’s te kunnen bouwen, die deels zelfstandig kunnen rijden.

Over de overname van Here door het consortium deden al een tijdje geruchten de ronde. Naar verluidt hadden ook Facebook en taxibedrijf Uber interesse in de kaartendivisie. Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in goede kaarteninformatie, vooral vanwege de rage van zelfrijdende auto’s. Om auto’s steeds meer autonoom te laten rijden, moeten ze nauwkeuriger weten waar ze zich bevinden.

Here is samen met Google (door Google Maps) en TomTom een van de weinige bedrijven die beschikken over wereldwijde wegeninformatie die bruikbaar is voor autonome auto’s. De overname van Here door de autobouwers wordt door analisten dan ook gezien als een tegenvaller voor TomTom, dat minder afhankelijk probeert te worden van de consumentenmarkt en de laatste tijd samenwerkingsverbanden met autobouwers zoekt. Het bedrijf levert al kaarten aan Daimler en Volkswagen, het moederbedrijf van Audi.

Nokia stapte 2008 met de overname van het Amerikaanse Navteq in de markt voor digitale kaarten in de hoop te profiteren van het toenemende aantal mensen dat navigatiesoftware op de mobiele telefoon verkoos boven een kastje in de auto. De kaartendivisie paste echter niet meer zo goed bij Nokia omdat het Finse bedrijf eerder zijn mobieltjestak in zijn geheel aan Microsoft verkocht. Door de verkoop van Here kan Nokia zich nu nog meer toeleggen op de productie van apparatuur voor telecomnetwerken.

    • Pim van den Dool