Leger Nigeria: 178 gevangen Boko Haram bevrijd

Vrouwen en kinderen die gevangen waren gemomen door Boko Haram, zijn gered door het leger in het noordoosten Nigeria.
Vrouwen en kinderen die gevangen waren gemomen door Boko Haram, zijn gered door het leger in het noordoosten Nigeria. AP / Jossy Ola

Het Nigeriaanse leger heeft 178 mensen gered van Boko Harm, stelt het leger in een verklaring. Dat gebeurde na aanvallen die verschillende kampen in het noordoosten van het land hebben vernietigd.

Een woordvoerder van het leger zegt tegen persbureau AP dat het gaat om 101 kinderen, 67 vrouwen en tien mannen. Er zou “een groot aantal” strijders van de islamitische terreurgroep zijn omgekomen.

De aanval was gericht op het dorp Bitta, zo’n vijftig kilometer ten zuidwesten van de legeroperaties in Bama. In de verklaring stond niet wanneer de aanval zou hebben plaatsgevonden.

Vorige week bevrijdde het leger 71 mensen. Dit jaar zijn al honderden mensen bevrijd uit gevangenschap door Boko Haram, maar geen van hen behoorde tot de 219 schoolmeisjes die vorig jaar in Chibok werden ontvoerd.

Wraakaanval Boko Haram: dertien doden

Boko Haram heeft gisteren een nieuwe video verspreid, waarin een man wordt onthoofd, die een Nigeriaanse soldaat zou zijn. Dit weekend stak Boko Haram in Malari in Nigeria huizen in brand waar mensen in aanwezig waren. Dertien mensen werden gedood en meerdere anderen verwond. Getuigen spraken over een wraakaanval: inwoners zouden volgens Boko Haram-strijders regeringssoldaten hebben verteld waar ze zich schuilhielden.

Benin zet 800 agenten in tegen Boko Haram

Het West-Afrikaanse land Benin neemt met 800 militairen deel aan een regionale krijgsmacht die terreurorganisatie Boko Haram gaat aanpakken. Dat maakte president Thomas Boni Yayi bekend.

Op een ontmoeting in Kameroen in februari, spraken Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger af dat de troepenmacht tegen Boko Haram 8.700 man moet tellen. Maar door geldtekort is de inzet van regionale troepen vertraagd. Benin zou eigenlijk slechts 250 soldaten leveren.

Door de strijd van terreurgroep Boko Haram voor een islamitische staat zijn in zes jaar tijd 20.000 mensen omgekomen en twintig miljoen mensen ontheemd. Eerder dit jaar werd Boko Haram verdreven uit delen van Nigeria maar volgens politici is de groep weer in opmars.

    • Mirjam Remie