Met een crossmotor door de golven scheuren, kan dat eigenlijk wel?

DC Shoes

Hij sprong al eens over het Kanaal van Korinthe, zoefde omlaag door een bobsleebaan en maakte een achterwaartse salto over de Tower Bridge in Londen. Toch is de nieuwste video van motorcrosser Robbie Maddison misschien wel zijn spectaculairste. Ditmaal stuift de 34-jarige Australiër namelijk op zijn motor over het water.

Aanvankelijk doet Maddison – die in de film Skyfall ooit de stunts van James Bond uitvoerde – dat nog over het vlakke water van een van een kalm beekje. Maar later rijdt hij ook over de open zee in Tahiti. En aan het einde scheurt hij zelfs voor een metershoge, omslaande golf uit.

Geen wonder dus dat de vannacht verschenen video ‘Pipe Dream’ in rap tempo het internet overvliegt. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om met een loodzware crossbrommer zo lang over water te rijden? Of is het eigenlijk vooral een reclamestunt van het kledingmerk DC Shoes, een van de sponsors van Robbie Maddison?

Heel kort lukt het…

Het is niet voor het eerst dat stuntlieden en waaghalzen claimen dat ze met hun crossmotor over water kunnen rijden. In het verleden verschenen er meerdere filmpjes op het internet. Voor de presentatoren van het onderzoeksprogramma Mythbusters was dat toen aanleiding om het fenomeen eens onder de loep te nemen.

De Mythbusters testen of ze over water kunnen rijden:

Na veel gereken en nog meer oefenen wist een van hen de stunt uiteindelijk na te doen. Met hoge snelheid reed hij het water in en wist hij een kleine honderd meter lang overeind te blijven. In het BNN-programma Proefkonijnen deed de Nederlandse motorcrosser Norman Veerbeek dat vorig jaar nog eens dunnetjes over.

…maar zo’n lange rit is nieuw

Het is echter voor het eerst dat een crossmotor zo lang aan een stuk over water rijdt. Maar dat komt volgens Rob Mudde, hoogleraar meerfasenstromingen aan de TU Delft, vooral door de kleine waterski’s die Maddison aan beide zijden van zijn motor heeft gemonteerd. Hij zegt:

“Eigenlijk is dit niets nieuws. Hij gebruikt namelijk geen nieuwe principes. Door die vleugeltjes is zijn motor eigenlijk een soort waterski, die door de snelheid blijft staan. Als hij de gashendel dichtdraait, zinkt hij namelijk ook. Maar het is waarschijnlijk voor het eerst dat het met een motor wordt gedaan.”

‘Proefkonijnen’ Dennis Storm en Valerio Zeno proberen het ook:

Die snelheid ontwikkelt de motor van Maddison door een speciaal achterwiel. Wie goed kijkt ziet op de wielen een soort schoepen, waarmee de motor zich kan afzetten tegen het water. De aandrijving lijkt daarmee op die van de grote radarboten die vroeger op de Mississippi voeren, zo legt Mudde uit.

Volgens de hoogleraar is het in principe zelfs mogelijk om dezelfde stunt met een auto uit te voeren, “mits je de ski’s aan de zijkanten groter maakt”. Mudde:

“Eigenlijk moet je er alleen voor zorgen dat de opwaartse druk onder de ski’s zo hoog is dat je voertuig blijft staan. Dat zal niet meteen goed gaan, maar na een paar keer oefenen lukt dat ongetwijfeld. Niet dat ik het hem na ga doen, hoor.”

    • Joost Pijpker