Kijken: hoe leef je verder na ebola? Erison Turay verloor 38 familieleden

Screenshot uit de korte documentaire.

Erison Turay verloor 38 familieleden aan ebola. Met zijn moeder zorgt hij voor de vijftien kinderen van zijn omgekomen broers en zussen.

Vóór de uitbraak was hij student, met een droom: journalist worden. Nu staat hij op de overlevingsmodus. Mensen die weten dat hij ebola had, komen niet bij hem in de buurt. Er is geen geld meer; hij probeert wat te verdienen, maar het is niet genoeg.

Wat doe je dan?

Met andere overlevenden is hij een voetbalteam begonnen. De Keneba Football Survivers Club. 137 mensen doen mee. Ze hebben shirts: i survived ebola. Ze speelden een wedstrijd tegen de verpleegkundigen die hen hebben behandeld.

“Als we voetballen, vergeten we het verleden.”

Nieuw vaccin biedt volledige bescherming

In West-Afrika zijn 11.000 mensen omgekomen door ebola. Bijna 16.000 geïnfecteerden overleefden het virus. Vorige week bleek een nieuw ebolavaccin volledige bescherming te bieden. Er vinden nu nog vooral kleine uitbraken plaats, verspreid over de regio.

Bekijk de mooie documentaire over Erison, van The New York Times:

Erison and the Ebola Soccer Survivors from The New York Times - Video on Vimeo.

    • Mirjam Remie